Braşov: Marile uzine de ieri, pârloagele din centrul oraşului de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma întreprinderilor de altădată au rămas terenuri virane, care oferă un peisaj dezolant. Uzinele care au scris istorie au fost rase de pe harta Braşovului. De câţiva ani, terenurile pe care s-au aflat acestea aşteaptă să fie transformate în zone rezidenţiale.

De câţiva ani, la Braşov se rade istoria, pentru a se construi mall-uri sau supermarketuri. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, uzinele de odinioară ale Braşovului, situate în centrul urbei, „au fost nevoite" să dispară, relocarea lor în afara oraşului fiind gândită pentru protecţia mediului înconjurător.

Oraşul de la poalele Tâmpei, al doilea mare centru industrial al ţării va fi transformat într-un „oraş de bussines şi shopping". Hidromecanica, Lemexim, fabrica de uleiuri Lubrifin, I.U.S. şi Fartec nu mai apar în noul Plan Urbanistic General al Braşovului.

Treptat, investitorii din străinătate au fost atraşi de fostele platforme industriale, pentru că terenurile sunt amplasate în zone intens populate. Dezvoltatorii străini care au cumpărat terenurile de mari dimensiuni ale fostelor uzine au promis construcţii moderne, însă, odată cu criza financiară, proiectele lor au rămas doar pe hârtie.

În toată această problemă a terenurilor virane, reprezentanţii Primăriei Braşov ridică din umeri. „Toate acestea sunt proprietăţi private. Pentru unele s-au eliberat autorizaţii de demolare, pentru altele s-au făcut demersuri şi mai avansate, cum este stabilirea destinaţiei. Nu s-a renunţat la construcţii, ci au fost probabil amânate", a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Hidromecanica, „schelet" în Centrul Civic

În urma uzinei Hidromecanica din Centrul Civic au rămas doar regrete. Miile de braşoveni care au muncit, cu trudă, în uzina care a fabricat în anii '30 primul autobuz şi primul strung românesc privesc acum neputincioşi la terenul viran, pe care odinioară se afla „a doua lor casă". Dincolo de uşile impunătoare ale fostei fabrici, acum a rămas doar molozul.

Halele din Centrul Civic au fost demolate, urmând ca pe terenul de 40.000 metri părtaţi să se construiască un centru de bussines. Terenul deţinut de compania Hidromecanica SA în Centrul Civic a fost licitat în luna iunie a anului trecut. Pentru achiziţia terenului, reţeaua belgiană de hipermarketuri Cora a plătit 13 milioane de euro.

„În zonă este propus un centru de bussines, care presupune o zonă de birouri, un centru comercial şi un magazin Cora, de mici dimensiuni. Firma care deţine terenul are autorizaţie parţială de demolare. Pentru siguranţă, primarul insistă ca lucrările să se facă etapizat. Mai întâi doreşte construirea zonei de birouri, a centrului comercial, şi mai apoi a hypermaketului Cora", a explicat Toarcea.

Teren viran imens pe Hărmanului

Cea mai mare suprafaţă de teren viran din centrul Braşovului se află pe strada Hărmanului. Societatea IUS SA, cel mai mare producător de unelte şi scule profesionale din România şi-a încetat activitatea pe platforma de pe strada Hărmanului în 2005, mutându-şi sediul în afara oraşului.

image

Cu timpul, în jurul vechii fabrici IUS, a apărut un teren viran rezultat în urma demolării fabricii de mobilă Lemexim (2006) şi a rafinăriei Lubrifin (2009). Terenul fostei fabrici IUS a trecut de la dezvoltatorul EFG Urban Achiziţii, la austriecii de la Immoeast, care doresc implementarea unui proiect imobial de 240 milioane de euro.

Pe de altă parte, compania Lubrifin a fost preluată de francezii de la Total în 2005, iar în 2007, grupul Ţiriac Holding şi compania spaniolă Riofisa anunţau că vor demara construcţia unui proiect imobiliar la Braşov, pe suprafaţa de teren a fabricii Lemexim.

„Pe terenul imens, unde au avut sediul companiile Lubrifin, IUS şi Lemexim, s-a vorbit de construirea unei zone rezidenţiale cu blocuri şi centre comerciale de dimensiuni reduse. Lucrări mai avansate decât în alte situaţii există pe terenul fostei fabrici Lemexin, unde s-a săpat pentru fundaţii", a mai spus purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Încă se mai poartă negocieri

În prezent, austriecii de la Immoeast încearcă să cumpere şi terenurile pe care s-au aflat societăţile comerciale braşovene Lubrifin şi Lemexim. Austriecii deţin deja un teren de patru hectare, care a aparţinut societăţii IUS SA, situat între aceste două suprafeţe pe care doresc să le achiziţioneze.

Compania Masterange Imobiliare, care face parte din holdingul afaceristul Ion Ţiriac, a anunţat că intenţionează să construiască pe terenul fostei companii Lemexim un mall şi o serie de blocuri de locuit. Dar pentru că şi austriecii au anunţat în 2009 că vor să construiască un proiect imobiliar de peste 150.000 de metri pătraţi, estimat la 240 de milioane de euro, similar cu cel al lui Ţiriac, cei de la Immoeast s-au arătat interesaţi ce această suprafaţă, plus cea a fostei rafinării.

De asemenea, interesul companiei Pegasus Imobiliare SRL, care deţine terenul pe care s-a aflat Lubrifin este să vândă acel teren, după ce au investit aproape 600.000 de euro în ecologizarea sa.

În lipsa uzinelor care ofereau mii de locuri de muncă, nu ne rămâne decât să aşteptăm ca investitorii străini să construiască zonele moderne promise şi să elimine pârloagele din centrul urbei.

Korona în loc de Fartec

În 2007, compania poloneză Echo Investment, la care miliardarul polonez Michal Solowow deţine acţiuni, a cupărat terenul de patru hectare din Bartolomeu, al Fartec S.A. Braşov şi a pornit construcţia proiectului, însă într-un ritm mai lent, astfel câ, nici până acum lucrarea nu a prins contur.

image

În timp, investiţia s-a redus la aproape jumătate, adică la 80 milioane de euro. Centrul comercial Korona va avea o suprafaţă totală de 12.000 mp, cu 38.000 mp suprafaţă închiriabilă, 130 de magazine, un centru de bowling, săli de cinema şi 1.300 de locuri de parcare. „Firma din Polonia doreşte să construiască un mall, însă, probabil tot din cauza crizei nu s-au mai dat semne de implementare a proiectului", a spus Sorin Toarcea.

Criza amână renaşterea platformei Tractorul

Proiectul imobiliar este în stadiu de reevaluare şi nu se ştie când vor fi reluate lucrările. Dezvoltatotul imobiliar a încetinit investiţiile de la Braşov, după ce România a fost lovită, în plin, de criza economică.

Acum trei ani, se anunţa, cu surle şi trâmbiţe, proiectul Coresi, o investiţie de 1,5 miliarde de euro. Investitorii anunţau atunci că proiectul va avea cinci module şi va cuprinde, printre altele, un centru expoziţional de 25.000 de metri pătraţi, un shopping center de 100.000 de metri pătraţi, cu cel puţin 200 de magazine, 6.000 de apartamente, un centru de afaceri, un hotel, parcuri pe o suprafaţă de 10 hectare, o clinică de dializă, un spital, un nou pod şi, probabil, şi un campus universitar.

image

Vechea uzină Tractorul a fost demolată pentru a face loc noului cartier rezidenţial şi de afaceri. Până acum au prins contur doar un centru de afaceri şi clinica de dializă, unică în judeţul Braşov. „Companii internaţionale de renume precum IBM, CGS, Fresenius sau Freudenberg au deschis centre operaţionale la Coresi şi au creat aproximativ 1.000 locuri de muncă, în industrii diferite (IT, financiar, medical). O parte dintre clădirile de birouri existente au fost renovate, transformându-se în clădiri conforme cu standardele internaţionale. Toate amenajările făcute până în acest moment, cât şi construcţiile ulterioare, sunt personalizate în funcţie de specificaţiile clienţilor", se arată într-un comunicat trimis de Iulia Şuteu, PR-ul dezvoltatorului imobiliar.

Investiţie blocată de criză

În ultimii doi ani, investiţiile au stagnat. Nu se ştie când vor fi reluate lucrările. „Situaţia economică actuală la nivel mondial, dar şi realităţile socio-economice şi schimbările profunde cu care se confruntă acum diferite industrii în România, în special cea de real estate, au determinat fondul de investiţii Cheyne Capital să decidă încetinirea ritmului de dezvoltare a proiectului Coresi din Braşov pentru următoarea perioadă", se mai arată în comunicatul trimis de Iulia Şuteu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite