Braşov: Manuscrise bisericeşti furate, descoperite la un colecţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii din Hunedoara au descoperit la un colecţionar din judeţ două manuscrise bisericeşti vechi de peste 200 de ani, care au aparţinut Mănăstirii Sâmbăta de Sus din judeţul Braşov, acestea fiind expertizate şi returnate mănăstirii.

Potrivit părintelui Daniel, secretar şi muzeograf la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, este vorba despre \"Învăţătura de şapte taine\", datată în 1702 şi despre un manuscris emis de împăratul Francisc I. Părintele Daniel a declarat că cele două documente pot aduce noi dovezi istorice, necunoscute până acum, privind istoria mănăstirii.

"Aceste documente au o deosebită valoare deoarece aduc, după 225 de ani, noi dovezi asupra istoriei Mănăstirii Sâmbăta de Sus, care este atestată
documentar din anul 1701, iar aceste documente au împins istoria mănăstirii cu 120 de ani în urmă, aducând dovezi despre existenţa acestui lăcaş de cult din 1580", a spus părintele Daniel.

Conform raportului de expertiză făcut de expertul Anca Dancău din Ministerul Culturii şi Cultelor, cartea românească veche "Învăţătura de şapte
taine" datează din 1702.

"Exemplarul este incomplet şi se află în stare de conservare proastă: lipsesc coperţile, lipsesc file (de la 1 la 5 şi de la 26 la 32), iar filele existente sunt rupte, afectând textul", se menţionează în raportul de expertiză.Cel de-al doilea document, Manuscrisul emis de împăratul Francisc I, are "urme de deteriorare pe liniile de pliere, conţinând un text olograf, la finalul căruia se observă o urmă de sigiliu de formă rotundă, cu dimensiunile de 38x49cm".

Cele două documente au aparţinut bisericii mănăstirii din Sâmbăta de Sus şi sunt printre puţinele bunuri salvate după distrugerea mănăstirii, care a avut loc în anul 1785.

Cele doua documente vor fi restaurate la Muzeul Unirii din Alba Iulia si expuse in muzeul Manastirii Brancoveanu.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite