Braşov: Mamă-surogat, închiriez uterul pentru 28.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu se descurcă cu banii, o braşoveancă vrea să devină „mamă surogat" pentru un cuplu steril. „Doresc să fiu mamă purtătoare. Cuplurile interesate mă pot contacta la...". Aşa sună anunţul Andreei Pârvu, de 25 de ani, care vrea să-şi „închirieze" uterul pentru bani.

Andreea Pârvu este căsătorită de trei ani, are o fetiţă de toată frumuseţea, dar are probleme fianaciare. Soţul ei lucrează în Bucureşti, vine să le vadă la fiecare sfârşit de săptămână, dar cu mâna goală, pentru că de aproape două luni nu şi-a mai primit salariul.

Grija zilei de mâine şi mai ales viitorul Biancăi, fiica ei de numai doi ani şi opt luni, au determinat-o pe Andreea să decidă să-şi închirieze corpul pentru nouă luni. „În primul rând, o fac pentru bani, dar vreau să şi ajut un cuplu care nu poate face copii. Mi se pare dureros să nu fii binecuvântat cu un copil al tău şi ştiu că procedurile de adopţie sunt foarte complicate în ziua de azi. Soţul meu mă susţine", spune tânăra.

Înainte de a posta anunţul pe un site, Andreea s-a interesat de toate riscurile pe care le implică această decizie. „Ţi se rupe sufletul, normal, că pui şi tu acolo ceva, nu? Sper să am putere să trec peste asta, pentru Bianca. Îmi mai doresc cel puţin un copil al meu", ne-a mai spus Andreea.

Ar putea primi 28.000 de euro

Andreea este contrariată de inexistenţa unei legislaţii care să le îngăduie femeilor să fie mame surogat. „Am găsit un cuplu din Suceava, care ar fi dispus să ofere 28.000 de euro, dar încă nu am primit un răspuns de la ei", ne-a spus Andreea Pîrvu.

S-a informat mai mult în ceea ce priveşte implicaţiile medicale ale situaţiei, dar e conştientă că va avea multe de înfruntat, din cauza birocraţiei. „Fătul va fi creat într-o eprubetă şi, practic, eu îmi voi închiria uterul. Ştiu că există riscul să am sarcină multiplă, adică să fac şi trei copii deodată. M-am informat şi am găsit un caz în Elveţia, când mama purtătoare nu a mai vrut să renunţe la copil şi au început să se judece", declară Andreea.

Ce (nu) spune legea...

„Legislaţia din România prevede că, în asemenea cazuri, mama purtătoare are toate drepturile asupra copilului, împreună cu tatăl biologic. Ea este trecută pe certificatul de naştere, împreună cu tatăl natural, chiar dacă ovulul este împrumutat. Copilul îi revine tatălului biologic, iar mama purtătoare, practic, îşi părăseşte copilul după care se declanşează procedura de adopţie, cu acordul părţilor, evident. În România nu există noţiunea de mamă purtătoare şi de aceea paşii sunt aceiaşi ca în cazul adopţiei", ne-a spus Radu Mailat, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Braşov.

image

... şi psihologul

„Cu siguranţă femeia se va ataşa afectiv de copilaş şi va fi o ruptură puternică. Este normal, pentru că, până la urmă, chiar dacă legal nu-i va aparţine, va fi o bucăţică din ea. Cu siguranţă va avea nevoie de consiliere psihologică, dar fiecare om reacţionează altfel", a spus Marian Peter, psiholog.

image

Sfatul avocatului

Avocatul Constantin Baboi ne-a explicat că, în lipsa unei legi specifice, există două variante de proceduri. Prima presupune conceperea pe cale naturală a copilului şi apoi înfierea, iar cea de-a doua, inseminarea artificială. „În primul caz, se declanşează procedura de înfiere, dosarul poate ajunge la Oficiul Român pentru Adopţii, iar efectul pervers ar fi că bebeluşul ar putea ajunge la un alt cuplu decât cel care şi-l doreşte. În cazul inseminării, se fac declaraţii notariale şi se ajunge la o birocraţie de nedescris, iar, în final, tot la adopţie".

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite