Lucian Boguţ, poliţistul pasionat de arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are centura neagră în Ju Jitsu şi este sensei la propria sală de arte marţiale. A investit în acest sport multă pasiune şi îi ajută pe copii să-şi descopere limitele.

Primii paşi în arte marţiale i-a făcut în armată. Prima dată l-a atras fotbalul, dar s-a lăsat repede, pentru că nu i se părea că i se potriveşte. În scurt timp, şi-a dat seama că îl atrag foarte mult artele marţiale, mai ales pentru filosofia de viaţă pe care o promovează, dar şi pentru că îşi dorea foarte mult să înveţe să se apere.

În 1981 s-a mutat la Braşov împreună cu familia şi aici a ales să-şi crească şi el copiii. „În anul 2006 am reuşit să obţin centura neagră. De aici până la deschiderea unei săli au fost paşi puţini. Cel mai mult m-a motivat dorinţa de a-i învăţa pe copii ceea ce ştiam noi. În 2007 am deschis o filială a clubului maestrului meu, iar în 2008 îl aveam deja pe al meu", îşi aminteşte Lucian.

Pentru Lucian, relaţia cu mentorul său este una specială. La deschiderea clubului a avut nevoie de multe „avize" din partea maestrului său. „Când mi-am deschis clubul am avut neapărat nevoie de binecuvântarea maestrului meu. Nu puteam face niciun pas fără să îi cer părerea. Aici este vorba despre respectul faţă de dânsul, iar relaţia mentor-elev durează pe tot parcurul vieţii", a spus Lucian.

Îşi antrenează proprii copii

În doar un an şi jumătate, Lucian a reuşit să-şi formeze o echipă frumoasă, care-i oferă satisfacţii atât pe plan competiţional, cât şi pe plan personal. Pe lângă relaţia sensei-elev, Lucian şi i-a apropiat pe copii şi, astfel, au devenit o mare familie. „Cu cei 40 de copii pe care-i am în echipă am reuşit să scot într-un an şi jumătate de pregătiri şi multă transpiraţie, doi campioni balcanici. Ideologia clubului se bazează pe principiul «spirit, minte, trup»", a spus Lucian.

Printre elevii senseiului se numără şi copiii săi, Monica, în vârstă de 11 ani şi Adrian de doar şapte ani. „Cel mic a început să practice ju jitsu de la patru ani, iar Monica a cochetat mai întâi cu dansul, după care s-a hotărât să vină la club şi i-a plăcut foarte mult. Este foarte important de spus că sunt sensei pentru toată lumea", mai spune Lucian.

Alături de Lucian este şi soţia sa, care se ocupă de managementul clubului. „Am virusat toată familia cu pasiunea mea, inclusiv pe soţia mea. Totul este minuant, facem echipă foarte bună împreună. Sper ca toţi elevii mei să-mi calce pe urme, prin dăruire, muncă, abnegaţie şi perseverenţă", declară senseiul.

Lucian Boguţ este de profesie poliţist la Inspectoratul Judeţean de Poliţie din Covasna.  

Întrebări şi răspunsuri:

Cum ajută acest sport în dezvoltarea copiilor?

Ju Jitsu este mai mult decât o artă marţială. Este, din punctul meu de vedere un mod de viaţă. Nu numai că ajută la dezvoltarea armonioasă a trupului, dar stimulează şi mintea. Se bazează pe sinceritate şi respect, dezvoltă spiritul de echipă şi mobilitatea corpului.

Ce planuri de viitor aveţi?

Ne dorim să deschidem şi alte săli în şcoli din diferite localităţi şi, bineînţeles să avem rezultate cât mai bune şi mai ales să reuşim să obţinem titluri la campionate europene şi mondiale. Ne dorim să fim primii la orice concurs.

Ce-i place:

„Evident, îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi place să lucrez cu cei mici, mă bucur foarte mult când văd că doresc să înveţe din experienţa mea. Îmi place să fiu la curent cu informaţiile şi să-i văd zâmbind pe ceilalţi".

 Ce nu-i place:

„Nu-mi plac răutatea, ura şi minciuna. În general, nu mă concentrez pe ceea ce nu-mi place şi evit întotdeauna lucrurile care mă deranjează", a spus senseiul.

 Profil:

Născut. 25 noiembrie 1973, Oradea.

Studii. Grupul Şcolar Industrial „Astra", Braşov.

Familie. Căsătorit, o fetiţă şi un băieţel

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite