Legea retrocedării ţine zeci de bolnavi în condiţii improprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea în care stau pacienţii este extrem de veche şi momentan condiţiile de cazare nu se pot îmbunătăţi. O clădire a Bisericii Romano-Catolice ţine loc de centru pentru îngrijirea persoanelor cu handicap. Grav este că Protecţia Copilului nu poate face investiţii în ceva ce nu-i aparţine.

Inspecţia Socială a amendat Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului (DGASPC) cu 1000 de lei, pentru lipsa autorizaţiei Centrului de la Timiş pentru persoanele cu handicap. „Colegii nostri de la social au găsit nereguli în ceea ce priveşte standardele de cazare ale adulţilor cu handicap, probleme cu accesul la baie şi personal insuficient. Au primit un avertisment şi o amendă şi vor trebui să remedieze problemele", a spus Bogdan Roman, director coordonator ITM, Braşov.

Clădire veche de 200 de ani

Pentru că centrul în care sunt îngrijiţi zeci de bolnavi cu handicap a fost retrocedat Arhiepiscopiei Romano - Catolice, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului se plâng că nu pot renova clădirea pentru că nu le mai aparţine şi, practic, ar arunca banii pe fereastră.

Această clădire are peste 200 de ani. Nici dacă ar exista finanţarea necesară nu am putea-o renova, pentru că aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice. În plus, este construită din paiantă şi cărămidă şi nu putem modifica o structură veche. Fiind revendicată, legea nu ne permite decât să facem lucrări de igienizare sau o conservare a acesteia, iar dacă am renova-o i-ar creşte valoarea de piaţă, ceea ce nu este în interesul nostru, pentru că ne putem trezi oricând în stradă", a spus Alina Bordea, şefa Complexului CS Timiş.

Finanţare de la Banca Mondială

Pe de altă parte, DGASPC are în plan construirea unui centru la standarde europene, la Ghimbav. Instituţia a obţinut o finanţare de 1. 500.000 de euro şi are toată documentaţia gata pentru a demara construcţia. „Noul centru va fi gata în anul 2012, dar până atunci vom muta o parte dintre beneficiarii de la Timiş la Lovnic, lângă Rupea, unde am obţinut în concesiune şcoala de acolo. Până în octombrie va fi compartimentată şi reamenajată special pentru a-i muta pe bolnavi", a explicat Radu Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov.

Problema este că, în cazul în care bolnavii ar fi mutaţi din centrul cu pricina, toată finanţarea de la Banca Mondială s-ar pierde. „Suntem între ciocan şi nicovală. În cazul în care mutăm toţi cei 70 de beneficiari de acolo, pierdem toată finanţarea, pentru că ne vor reproşa că, de fapt, nu avem nevoie de un nou centru. Până va fi gata noua clădire, pentru care am primit toate autorizaţiile de contrucţie, vom primi în continuare amenzi de la ITM", a mai spus Radu Mailat.

Cu toate că stau într-o clădire foarte veche, beneficiarii centrului sunt mulţumiţi de condiţii şi de felul în care sunt îngrijiţi. „Aceasta este familia mea. Am învăţat să construiesc tot felul de obiecte în miniatură şi îmi place când ies să mă plimb prin curte", a spus Adrian, beneficiar

Cum sunt ajutaţi beneficiarii

Complexul de servicii Timiş este format din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Timişul de Sus şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Sf. Anton" Timişul de Sus. Acestea asigură servicii de găzduire, asistenţă medicală şi îngrijire, recuperare şi readaptare, precum şi consiliere pentru menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale ale persoanelor cu dizabilităţi, ca şi pentru refacerea legăturilor cu familiile lor, în vederea integrării sociale. Beneficiarii Complexului de Servicii Timiş sunt persoane care posedă certificat de încadrare într-un grad de handicap.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite