Legea armelor şi muniţiilor a fost modificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să-şi cumpere o armă vor trebui să respecte condiţii mult mai stricte. Prin noile modificări s-a stabilit ca şi pentru armele neletale să fie necesar un permis de port armă, similar celui pentru armele letale şi pentru cele de agrement.  

Legea privind regimul armelor şi muniţiilor a fost modificată, astfel că de acum înainte cei care doresc să îşi achiziţioneze o armă vor trebui să respecte nişte condiţii mult mai stricte. În primul rând, au fost incriminate ca infracţiuni traficul ilicit şi fabricarea ilicită de arme şi muniţii. A fost introdus conceptul de „valabilitate al permisului de armă", ceea ce înseamnă că periodic se vor face evaluări pentru a-l reînnoi.

Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, instituindu-se obligaţia titularului de a se prezenta pentru prelungire înainte de expirarea termenului. Nedepunerea armelor la un armurier autorizat în termen de zece zile de la expirarea valabilităţii permisului constituie infracţiune.În noua lege a fost introdusă şi noţiunea de „armă de foc", iar folosirea unei asemenea arme va fi urmărită sistematic de la fabricant la cumpărător.

Armele neletale, supuse autorizării

O altă modificare importantă se referă la condiţiile de acordare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor cu gaze. Noua lege stabileşte că şi această categorie de arme va fi supusă regimului autorizării, similar regimului aplicabil armelor neletale de autoapărare cu bilă de cauciuc sau cu aer comprimat.  De asemenea, pentru toate categoriile de arme neletale supuse autorizării, respectiv arme de autoapărare cu bilă de cauciuc, arme cu aer comprimat şi arme cu gaze sau cele de paint-ball, s-au stabilit şi alte condiţii privind procurarea şi deţinerea acestora.

Condiţii stricte pentru solicitanţi

Condiţiile sunt similare celor aplicabile armelor letale. Pentru a putea dobândi o astfel de armă, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care lipsa calităţii de învinuit sau inculpate în cauze penale pentru anumite fapte săvârşite cu intenţie, prevăzute de Codul penal şi în anumite legi speciale.

O altă condiţie se referă la lipsa pericolului la adresa ordinii publice, siguranţei naţionale, vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor, la inexistenţa unei situaţii de anulare, în ultimii doi ani a dreptului de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale sau neletale supuse autorizării. Ultima condiţie se referă la inexistenţa unei situaţii în care titularii au pierdut sau le-au fost sustrase în ultimii cinci ani  arme letale şi neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor, procurate în condiţiile legii.

Paşaportul emis până acum la cerere şi cu care se putea circula în spaţiul UE cu o armă va trebui să aibă de acum şi o aprobare a ţării destinatare. Paşaportul european pentru arme de foc se acordă cu o valabilitate de 5 ani, perioadă care poate fi prelungită cu încă 5 ani. Se desfiinţează autoritatea naţională pentru omologarea armelor şi muniţiilor şi vor apărea certificatele periodice de inspecţie tehnică a armelor făcute de armurieri autorizaţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite