Kajcsa Anna încondeiază ouăle cu motive ceangăieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zece ani, femeia încondeiază oră de Paşte. A deprins meşteşugul de la două bătrâne iscusite din Săcele şi are grijă ca tradiţia să fie transmisă mai departe.

Pe lângă faptul că înfrumuseţează ouăle roşii de Paşte cu diverse motive populare, Anna poartă cu mândrie costumul ceangăiesc primit moştenire de la soacra ei.

brasov

„Atunci când îmi prezint ouăle încondeiate port cu mândrie costumul ceangăiesc pentru că pot să le arăt şi celorlalţi cum este un astfel de port. Îmi pare rău că nu mai sunt prea multe costume de genul ăsta", spune meşterul popular.

Seminificaţia ouălor

Fiecare motiv ceangăiesc pe care doamna Anna îl aşează cu migală pe ouăle roşii are o semnificaţie. Tradiţia spune că ele sunt realizate, în special, pentru a doua zi de Paşte când flăcăii merg cu stropitul pe la casele fetelor din sat.

brasov

„Oul grebluţă se oferă flăcăului harnic, iar oul melcişor să dă celui leneş. Celui mai bun băiat, pe care te poţi baza îi dai oul stejar, care simbolizează copacul puternic. Cel cu două inimioare se dă flăcăului de care fata este îndrăgostită şi care împărtăşeşte aceleaşi sentimente cu ea, iar cel cu inima sfâşiată să oferă celui care a înşelat", a declarat Kajcsa Anna. În plus, femeia mai spune că ouăle se încondeiază şi cu motive specifice rochiilor ceangăieşti.

Ouăle frumos încondeiate de Kajcsa Anna sunt făcute cu multă grijă şi dragoste. „Ouăle le încondeiez cu ceară de albine. Mai întâi le vopsesc într-o soluţie călduţă, apoi le şterg cu o cârpă şi mai apoi le scriu cu ceară. Tot procesul durează cinci minute pentru un ou. Cu cât exersezi mai mult, cu atât le poţi încondeia mai bine, liniile îţi ies mai drepte şi ai o dexteritate mai mare. Trebuie să încondeiezi cât mai multe ouă ca să-ţi iasă bine", mărturiseşte femeia.

Transmite tradiţia

brasov

Doamna Anna are grijă ca meşteşugul popular al încondeierii ouălor să ajungă la tânăra generaţie. Ea susţine că micuţii sunt curioşi, foarte răbdători şi încântaţi de ceea ce pot face. „La ceangăi oul roşu este un obicei străvechi şi îmi face plăcere să-l duc mai departe. Lucrez cu copiii, particip la diverse ateliere populare organizate la şcolile din Săcele, dar şi la diversele expoziţii şi târguri organizate în ţară. Am fost şi în Ungaria şi i-am învăţat pe copiii de acolo cum se încondeiază ouăle la noi", spune meşterul popular.

Tot din dragoste pentru tradiţie, doamna Anna nu lipseşte de la nicio expoziţie tradiţională unde are ocazia să împărtăşească celorlalţi secretele încondeierii ouălor. Expoziţiile organizate la Braşov, Dumbrava Sibiului sau Bran sunt doar câteva evenimente la care a participat.  

Întrebări şi răspunsuri

Ştiţi să încondeiaţi ouăle şi cu alte motive populare?

Da, am învăţat să încondejez ouăle şi cu motive din zona Bucovinei, din Ţara Făgăraşului, dar şi din Bran. Toate motivele cu care se încondeiază ouăle sunt frumoase, iar tradiţia trebuie transmisă mai departe.

Aveaţi ouă încondeiate şi atunci când eraţi mică?

Îmi aduc aminte că în copilărie părinţii mei cumpărau din Purcăreni ouă încondeiate pe care le aduceau acasă şi le puneam pe masa de Paşte. Era foarte bine şi când le vedeam că sunt frumos încondeiate îmi doream să pot face şi eu acelaşi lucru. Dorinţa mi s-a împlinit.

Ce-i place:

„Îmi place să citesc romane de Alexandre Dumas. Ador să-mi răsfăţ familia cu diverse prăjituri pe care le fac la sfârşitul fiecărei săptămâni. Pentru că i-am răsfăţat mereu, familia mea este acum de părere că nu există duminică fără să pregătesc prăjituri delicioase", spune Kajcsa Anna.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place dezordinea. Sunt de părere că totul trebuie să fie aranjat şi bine pus la punct. De asemenea, gunoaiele aruncate în păduri mă deranjează. Când fac asta oamenii uită că poluează natura şi că toţi vom avea de suferit", declară meşterul popular.

Profil

NĂSCUTĂ: 15 ianuarie 1967, Săcele, Braşov

FAMILIE: căsătorită, doi băieţi

STUDII: Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Braşov

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite