Jure Knezovic, liderul internaţional al foştilor deţinuţi politici: „Tema lustraţiei este ca un arici pe care-l atingeţi cu mâna goală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jure Knezovic, liderul internaţional al foştilor deţinuţi politic, prezent la Congresul foştilor deţinuţi politic din România, desfăşurat în urmă cu câteva săptămâni la Braşov, era sceptic în privinţa aplicării Legii Lustraţiei.

„Comunismul este, peste tot în Europa, condamnat doar la nivel discursiv. În practică, toate aceste persoane sunt tratate cu mănuşi, pentru că sunt consideraţi oarecum «criminali de rang înalt» şi, din păcate, deseori nu se ajunge şi la o condamnare în fapt", a declarat Jure Knezovic (, preşedintele INTER ASSO.

Din acest motiv, asociaţia pe care o conduce militează, la nivel european, pentru implementarea unei legislaţii comune şi mai ales pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor legilor lustraţiei în toată Europa, în mod unitar. În plus, INTER ASSO doreşte o echivalare a crimelor făptuite de toate regimurile criminale din istoria modernă. „Ceea ce dorim noi este şi o echivalare istorică a crimelor făptuite de regimurile comunist, naţional socialist şi fascist, pentru că de multe ori au fost incriminate faptele şi persoanele din regimul naţional socialist, dar criminalii comunismului au scăpat nepedepsiţi",

Preşedintele Internaţional al Asociaţiei Internaţionale a Deţinuţilor Politic, Jure Kneyovic, din Croaţia, spunea, în urmă cu câteva săptămâni, că „legea lustraţie, care s-a votat în România în urmă cu doar câteva zile, este un mare pas pentru această ţară. Tema lustraţiei este ca un arici pe care-l atingeţi cu mâna goală. Preşedintele Asociaţiei de aici (Octav Bjoza - n.a.) m-a rugat însă să îl întreb peste cinci ani câţi români au fost lustraţi. Sper să nu primesc un răspuns trist, aşa cum se aşteaptă acum toată lumea".

Şi totuşi...

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite