Braşov: Institutul Cartofului primeşte 4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insituţia de la Braşov urmează să primească finanţare pentru modernizarea laboratoarelor sale şi extinderea lucrărilor de cercetare.

Două hotărâri de guvern, publicate la sfârşitul anului trecut în Monitorul Oficial, ar trebui să  îmbogăţească Institutul Cartofului de la Braşov cu câteva milioane de euro. Suma integrală, de aproximativ  4.000.000 de euro, va fi acordată în mai multe tranşe de Guvernul României împreună cu Banca Mondială. 

Banii au fost prevăzuţi pentru modernizarea a 12 laboratoare şi pentru înfinţarea unui modul separat, foarte performant, care ar trebui să se întindă pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi", a explicat Sorin Chiru, directorul institutului.

Laborator de standarde internaţional

Construcţia noului laborator va începe chiar în acest an, după organizarea licitaţiei pentru acest proiect. Modulul va fi dotat cu tehnologie de ultimă oră  care va permite aplicarea unor noi metode de obţinere a materialului de clonare la cartof.

În cadrul acestui laborator, de fapt, un sistem perfect ecologic dotat cu o staţie de epurare a apei,  vor fi folosite şi metode noi de ameliorare neconvenţională. Anual, se vor produce un milion de mii de minituberculi", a declarat Sorin Chiru. Noile proceduri vor permite şi reducerea duratei de obţinere a cartofului de sămânţă, de la 11-12 ani, la 6-7 ani.

Institutul Cartofului de la Braşov are în prezent 130 de angajaţi, dintre care 52 lucrează în departamentul de cercetare.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite