Braşov:Indemnizaţia scade, cheltuielile rămân aceleaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii au nevoie de pamperşi, lapte praf, legume şi fructe, cereale, dar şi produse de îngrijire corporală. Indemnizaţia medie este, în România, în jur de 1.000 de lei. La aceasta se adaugă alocaţia de 200 de lei pe lună. Dacă sumele scad cu 15%, multe mămici nu vor mai avea cu ce să îşi crească copilul.

Mămicile dau lunar în jur de 200 de lei pentru pamperşi. Un micuţ are nevoie de cel puţin cinci scutece pe zi. În plus, un bebeluş de până la un an consumă o cutie de lapte praf la 3-4 zile, deci două pe săptămână.

O cutie costă în jur de 23 de lei, astfel că doar pentru lapte mămicile mai cheltuie cel puţin 180 de lei. În plus bebeluşii au nevoie şi se şerveţele umede pentru îngrijirea coporală, în jur de două pachete pe lună, adică încă 20 de lei.

300 de lei doar pentru legume şi fructe

Începând cu vârsta de patru-şase luni începe diversificarea alimentaţiei. Doar legumele şi fructele proaspete pentru o singură zi costă cel puţin 10 lei, adică 300 de lei pe lună. Dacă mai punem la socoteală şi cerealele, iaurturile şi carnea se mai adaugă încă 100-120 de lei pe lună" a spus  Simona Suciu, care are o fetiţă de nouă luni şi jumătate.

Pe lîngă alimente cei mici au nevoie şi de produse de îngrijire corporală. „ Lunar  cheltuim cel puţin 70-80 de lei pentru şampon, ulei de corp, cremă  pentru funduleţ şi pentru corp. Pentru că este vară, bebeluşii au nevoie de şi o cremă pentru protecţie solară. Un produs de calitate cu factor de protecţie 50 costă cel puţin 40 de lei, dar poate ajunge şi până la 70-80 de lei", a mai spus Simona Suciu.

Copii au nevoie şi de hăinuţe. Body-urile sunt indispensabile, iar micuţii cresc de la o lună la alta. Au nevoie de minim 5-6 body-uri în fiecare lună. O bucată costă  în jur de 10 lei, astfel că pe lună părinţii costă  50-60 de lei.  La acestea se mai adaugă salopetele, pantalonii, pijamalele, dar şi papuceii pentru micuţii care fac deja primii paşi. Toate acestea ajung să costă încă 200-300 de lei pe lună.

Sute de lei pe vaccinuri

Nici medicamentele pentru copii nu sunt mai ieftine. Deşi micuţii lepot primi gratuit sunt perioade în care farmaciile nu sunt mai ieftine. Siropurile pentru răceală, tuse sau febră, picăturile de nas sau supozitoarele mai scos din buzurarul părinţilor 50 de lei. Este adevărat că această cheltuială nu este una lunară. 

Din acest an părinţii, care au bebeluşi de câteva luni, mai au o problemă. Medicii de familie nu mai au vaccinuri gratuite, astfel că oamenii trebuie să cumpere produse străine. O singură doză costă între 100 şi 200 de lei. Până la un an bebeluşii fac patru vaccinuri, deci părinţii scot din buzunar între 400 şi 800 de lei.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite