Braşov: Ianuarie a adus geruri polare în centrul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile extrem de scăzute i-au determinat pe oameni să se înfofolească bine
Temperaturile extrem de scăzute i-au determinat pe oameni să se înfofolească bine

Comuna Bod îşi confirmă renumele de „Siberia Braşovului". Localnicii de aici s-au obişnuit deja cu iernile polare, cu geruri năprasnice şi zăpadă multă.

Vremea pare să se mai fi încălzit în ultimele două zile, însă zăpada tot să scârţâie sub bocanci, iar sub nas, promoroaca se formează aproape instantaneu: este miezul zilei, iar afară sunt mai puţin de minus 12 grade Celsius. Localnicii din Bod ştiu, însă, cum să se păzească de frig. Au învăţat în ianuarie 1942, când aici s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din România: minus 38,5 grade Celsius.

Citeşte şi: Buzău: Doi bărbaţi degeraţi se luptă între viaţă şi moarte

Gerul siberian „muşcă“ din România

image

Nea Vasile (foto) are 80 de ani şi îşi aminteşte şi acum ziua de 25 ianuarie 1942. „Eram copil, aveam vreo 12 ani, dar mi-amintesc că oamenii îşi duceau provizii de cartofi în casă, ca să nu îngheţe în beciuri. Puneau pături şi saci pe animale, în grajduri, iar oamenii se adunau mai mulţi în câte-o cameră pentru a se încălzi".

image

Prin comună oamenii sunt obişnuiţi cu gerul năprasnic şi şi-au luat din timp măsuri. Au pus capace pe fântâni ca apa să nu îngheţe şi au izolat ca frigul să nu pătrundă la animale. Şi-au făcut şi provizii serioase de lemn pentru că ştiau ce-I aşteaptă zilele acestea.

image

„Este foarte frig. De două ore tai la lemne. Ca să rezist, m-am îmbrăcat cu şapte pulovere, o vestă, două perechi de pantaloni, mănuşi şi căciulă. După ce tai lemnele, merg să văd ce-mi fac animalele. Am doi porci şi două găini de care trebuie să am grijă. Peste coteţul porcilor am pus o folie de nylon şi sper să reziste, iar găinile nu au ce căuta afară, în zăpadă", ne-a spus o localnică, Anghelina Motoaşcă (foto), de 54 de ani.

Vecinul femeii şi-a luat şi măsuri serioase ca nu cumva orătăniile să i se îmbolnăvească din cauza frigului. „Nu le dau decât apă caldă şi grâu, fiindcă dacă le dau mâncare caldă, le îngheaţă pe gât şi mor. Apa le-o schimb de câteva ori pe zi, ca să nu aibă timp să îngheţe. Am o anvelopă tăiată pe care o folosesc pe post de adăpătoare şi o ţin lângă coteţ, dar cum pun apa, într-o jumătate de oră îngheaţă", ne explică serios Ion Ciucăşel, de 54 de ani.

Gerul a paralizat totul în jur

image

Din cauza gerului, bărbatul a avut probleme şi cu cele două tractoare din gospodărie, care sâmbătă dimineaţa au refuzat să mai pornească. „A venit un localnic să îl ajut să scoată maşina blocată pe malul Oltului, cu tractorul. Dar nu am reuşit să pornesc niciun utilaj. Am făcut şi foc sub tarctor, dar nu am avut nicio şansă. M-am chinuit o oră, dar tot degeaba. La minus -15 grade Celsius, câte au fost de dimineaţă, nici nu mă mir!", mai spune Ion Ciucăşel.

Braşov: Provizii

Singurele care au scăpat de frigul de afară au fost proviziile de iarnă, pitite bine în beciurile localnicilor. „Am izolat geamul beciului cu o placă de azbest, pe care am sprijinit-o cu un par, ca să nu intre frigul. Nu mi-a îngheţat nimic, deocamdată. Cartofii stau foarte bine, la fel şi vinul din damigene. Murăturile le ţin în casă, în cămară. În casă este mereu cald şi de asta nu am avut probleme", ne-a spus Ovidiu Ardelean (foto) , de 27 ani. 

image

 „M-am îmbrăcat cu şapte pulovere, o vestă, două perechi de pantaloni, mănuşi şi căciulă" - Anghelina Motoaşcă (foto), localnică

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite