Holinca Eva Maria este sprijinul copiilor aflaţi în suferinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul este alături de copiii şi tinerii cu dizabilităţi din centrele de plasament din Braşov, oferindu-le tratamente stomatologice gratuite.

Holinca Eva Maria este medic stomatolog de 35 de ani. Este mereu alături de pacienţii săi şi s-a implicat într-un proiect unic în România. De mai bine de doi ani le alină copiilor cu handicap suferinţa provocată de durerile de dinţi.

Toată povestea ineditului proiect a început când reprezentanţii Consiliul Judeţean Braşov i-au propus Evei să colaboreze cu o echipă de medici din Anglia, care se ocupau exclusiv de acest tip de servicii.

Ei au învăţat-o care este filosofia de tratament în cazul copiilor bolnavi de sindromul down, autism, tulburări de comportament, sau cu diferite grade de handicap.

„Am lucrat foarte mult cu copiii de-a lungul activităţii mele. Pe vremea comunismului lucram ca stomatolog în dispensarele şcolare. De aceea, am fost invitată să coordonez acest proiect, unic în România, din câte ştiu eu. Am tratat cazuri care au ajuns la clinici din Bucureşti şi care au fost refuzate de medicii de acolo", spune doctoriţa.

Aparatură din Anglia

La început, medicii stomatologi din Marea Britanie i-au pus la dispoziţie o unitate mobilă ce conţine toată aparatura necesară intervenţiilor stomatologice, adaptată copiilor cu handicap. 

Toţi copiii au trecut prin mâna mea, dar la un moment dat am avut nevoie de sprijin şi am rugat mai mulţi medici stomatologi să-mi dea o mână de ajutor. Acum suntem cinci specialişti implicaţi în proiect şi unii chiar aleargă după sponsori", declară Holnica Eva Maria.

Este nevoie de finanţare

Pentru a identifica problemele dentare ale copiilor Eva merge în centrele de plasament, ajutată de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Cel mai complicat este, însă, să poată acoperi cheltuielile lunare pentru salvarea copiilor.

Peste 100 de copii au fost ajutaţi până acum prin acest proiect, dar este foarte greu să faci ceva fără resurse. Dacă la început a fost mai uşor, acum lucrurile s-au mai complicat.

Tratăm trei copii pe lună, ceea ce înseamnă 1500 de lei. Aceşti bani se duc pe materiale, anestezice, comprese, sonde de intubaţie şi alte lucruri necesare.

Această activitate este complexă şi interdisciplinară, pentru că avem colaborări şi cu Spitalul de Copii, care oferă anestezierea totală. Este sub formă de voluntariat din partea medicilor şi cu riscuri asumate", mai spune doctoriţa.

Tot ce îşi doreşte medicul stomatolog este să convingă oamenii de bine că aceşti copii au nevoie de sprijinul nostru.

Întrebări şi răspunsuri

Cei aţi învăţat de la medicii din Anglia?

Doctorul Robert Dickson m-a învăţat cum trebuie să-i tratez pe aceşti copii. El este axat numai pe acest tip de servicii în ţara sa şi cred că mi-a schimbat total optica. La copiii cu handicap este foarte periculos să aibă probleme dentare. Ele le agravează starea şi de aceea trebuie eliminată durerea.

Care au fost cele mai importante cazuri pe care le-aţi rezolvat?

Pot spune doar că este mult mai complicat în cazul lor să pui un diagnostic, în momentul în care sunt anesteziaţi. Este şi foarte complicat de lucrat cu ei. Când mă duc să identific copiii în centrele de plasament mi se întâmplă şi să fiu lovită de ei.

Ce-i place: „Am un hobby pentru goblenuri şi icoane. Îmi place foarte mult muzica clasică şi să cânt la pian. Îmi place psihologia şi filosofia, în special autorii Froid, Jung şi dintre români, Zamfirescu", declară doctoriţa.  

Ce nu-i place: „Nu-mi place nesimţirea. Nici prostia, pe care nu o accept, dar o iert. Nu-mi mai place incompetenţa, lipsa de profesionalism, lipsa de conştiinciozitate şi corectitudine", spune Holnico Eva Maria. 

Profil

Născută. 22 decembrie 1952, Braşov

Studii. Doctorat în medicina dentară, Iaşi

Familie. Necăsătorită

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite