Hainele second hand, soluţie de criză. Ce nu trebuie să faci când cumperi haine la mâna a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică şi toate scumpirile, din ultima perioadă, i-au făcut pe braşoveni să se îmbrace cu haine second-hand. Comisarii de la Protecţia Consumatorului spun că toate magazinele şi tarabele, care comercializează haine second-hand, trebuie să aibă certificat de dezinfecţie.

Cu toate că, de multe ori, în magazinele second-hand se găsesc produse foarte bune şi mult mai ieftine este totuşi destul de riscant să cumpăraţi produse la mâna a doua. Pentru a evita problemele, comisarii de la Protecţia Consumatorului vin cu sfaturi foarte utile pentru amatorii de chilipiruri.

Primul sfat şi cel mai important este acela de a nu cumpăra haine şi încălţăminte din târgurile ad-hoc, ci din magazinele şi zonele destinate acestui tip de comerţ. Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, produsele trântite direct pe trotuare sau cele găsite în aşa zisele târguri ad-hoc, nu sunt curăţatate şi dezinfectate cum ar trebui.

Un sfat foarte important este acela de a nu cumpăra, sub nici o formă, lenjerie intimă, costume de baie, lenjerie de pat şi mai ales haine pentru bebeluşi la mâna a doua. Acestea pot produce boli de piele dacă nu sunt dezinfectate foarte bine.

De asemenea, trebuie evitat în mod clar orice alt produs destinat bebeluşilor şi copiilor, cum ar fi biberoanele, jucăriile, pătuţurile sau lenjeria de pat. Bebeluşii sunt cei mai sensibili la microbii care se pot găsi pe acestea.

Hainele second-hand trebuie spălate, dacă este posibil, la temperaturi mari şi călcate ulterior. În acest mod se pot distruge eventualii microbi rămaşi în ţesătură.

Cereţi certificatul de dezinfecţie

Orice lot de produse second hand trebuie să fie însoţit de un certificat care atestă că a fost efectuată dezinfecţia. Acest act trebuie afişat la vedere, la intrarea în magazin.

În cazul în care aceste certificate nu există, noi putem da amenzi de până la 30.000 de lei şi suspendăm comercializarea mărfii până la intrarea în legalitate. La încălţăminte este exact acelaşi regim. Documentul trebuie să conţină denumirea şi adresa persoanei fizice sau juridice care a afectuat operaţiunile de curăţare, tipul operaţiunilor efectuate şi data efectuării acestora", ne-a declarat Ionel Spătaru, director al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Braşov.  

Jucăriile second-hand sunt periculoase

Problemele cele mai mari le prezintă comercializarea jucăriilor second-hand. „Acestea trebuie să aibă ambalajul original, cu toate instrucţiunile pe el, inclusiv grupa de vârstă căreia i se adresează. Nu cred că o jucărie second-hand mai poate avea aşa ceva, deci nu văd cum mai poate fi comercializată legal", mai adaugă Ionel Spătaru.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite