Braşov: Gheorghe Brătulescu este tătic de meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a lucrat o viaţă în uzină , s-a hotărât să devină asistent maternal. Împreună cu soţia sa, are acum în grijă cinci copii fără familii, pe care îi creşte ca şi cum ar fi ai săi.

Braşoveanul a devenit asistent maternal în urmă cu şase ani, după ce soţia sa alesese prima să ia în grijă copiii rămaşi fără familii. Bărbatul s-a înscris la cursurile organizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului şi a ajuns să obţină calificarea de asistent maternal. În scurt timp, cei doi soţi din Râşnov au ajuns să aibă în grijă cinci copii.

„Pentru noi, aceşti copii sunt cea mai mare bucurie, încercăm să le oferim o adevărată familie şi să se simtă aici ca acasă. Îi iubim la fel ca pe copiii noştri şi ei simt asta. Mai mult, şi fetele noastre îi iubesc pe micuţii din casă. Când ne vizitează, le aduc celor mici cadouri şi jucării", spune Gheorghe Brătulescu.

Iubesc foarte mult copiii

În momentul de faţă, familia de asistenţi maternali are în grijă un băiat şi patru fete, cu vârste cuprinse între unul şi unsprezece ani. „Marian e băiatul lui tata. E singurul băiat dintr-o gaşcă de fete şi mi s-a lipit de suflet atât de mult, încât nu ştiu ce o să fac, dacă va trebui la un moment dat să plece de la noi. Dimineaţa, când plec, împing maşina până la poartă, nu îi pornesc motorul, pentru că dacă se trezeşte şi vede că plec, plânge. E micuţ şi cuminte şi are nevoie de dragoste. E tot ce îşi doreşte", spune asistentul maternal.

Gheorghe Brătulescu povesteşte că, de-a lungul anilor, în care a lucrat ca asistent maternal a primit în grijă copii care s-au întors apoi în familiile naturale sau au fost adoptaţi. Bărbatul a fost astfel nevoit să se despartă de micuţii pe care îi crescuse doi, trei ani sau mai mulţi. „Este foarte greu să îţi iei la revedere de la copilul pe care l-ai crescut ca şi cum ar fi fost al tău. Este momentul cel mai trist pe care trebuie să îl înduri ca asistent maternal. Noi ţinem legătura cu toţi copiii care au fost la noi, pentru că se creează o relaţie care nu se poate rupe, indiferent dacă mai locuim împreună sau nu", spune cu tristeţe râşnoveanul.

Salarii mici

Ca asistent maternal, Gheorghe Brătulescu primeşte un salariu de aproape 1.000 de lei, la care se adaugă alte câteva ajutoare din partea statului. Chiar dacă banii nu sunt mulţi, copiilor din casa acestuia nu le lipseşte nimic. Cei doi soţi reuşesc să se gospodărească astfel încât micuţii să se simtă egali cu colegii de la grădiniţă sau de la şcoală. „În această meserie, lucrezi 24 de ore din 24. Nu îţi poţi lua liber din meseria de părinte. Cine se înhamă la aşa ceva trebuie să facă acest lucru cu pasiune şi devotament", a conchis braşoveanul.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de grea a fost trecerea de la munca în uzină la meseria de tătic?

Mi-a fost destul de greu, pentru că la început mi-a lipsit colectivitatea. În timp m-am adaptat la noul program, iar copiii au umplut repede golul. Îmi place ceea ce fac şi atunci totul vine de la sine. Copiii aceştia sunt darul nostru cel mai de preţ şi am face orice pentru ei.

Ce spun prietenii despre ceea ce aţi ales să faceţi?

Toţi ştiu că a avea grijă de copii este o responsabilitate foarte mare şi ştiu că ceea ce facem nu este deloc uşor. Nimeni din preajma noastră nu a luat în râs această îndeletnicire. Numai un om iresponsabil ar putea să privească aşa meseria de asistent maternal.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult muzica populară, mă binedispune şi îmi redă optimismul. Îmi place să şi dansez şi să mă distrez la petreceri sau nunţi. Sunt o fire veselă şi mă bucur de viaţă. Sunt adeptul ideii că orice necaz poate fi trecut mai uşor cu calm şi cu o gândire pozitivă".

Ce nu-i place

„Nu îmi place vremea urâtă. Nu suport cearta şi tensiunea. La noi în familie nu prea există certuri. Şi eu şi soţia mea încercăm să gestionăm orice problemă altfel decât prin conflict. Nu îmi plac despărţirile".

Profil.

Născut. 16 decembrie 1955, Râşnov

Studii. Şcoala Profesională Râşnov

Familie. Căsătorit, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite