George Munteanu a dus numele României peste tot în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A traversat înot strâmtoarea Bosfor şi tot prin apă a făcut şi turul  faimoasei închisori Alcatraz din San Francisco. George este acum instructor de înot la un complex din Braşov şi este în cautare de tinere talente.

A început să înoate din clasa I, dar a avut primele rezultate notabile în clasa a patra, când a devenit campion naţional. A luptat cu pasiune şi mult curaj pentru a face performanţă şi a reuşit să ajungă înotător de performanţă, fapt ce i-a deschis porţile către întreaga lume.

„La început, nu mi-a plăcut înotul şi am învăţat foarte greu. Provin din şcoala de înot de la Brăila. Am reuşit să fac performanţă printr-un regim strict. Pot spune că am avut o copilărie mult mai frumoasă decât a altor copii. În loc să bat mingea în faţa blocului, am bătut balta. Sportul înseamnă disciplină şi este important că poţi vedea lumea prin spot. Eu am văzut Australia, America, Canada şi Europa", spune George.

Primul înotător de master

  După ce a terminat liceul, George Munteanu s-a înscris la competiţiile de master. A fost primul înotător din România care a participat la concursuri în ţară şi în afara ei. „În 2002 a fost prima mea ieşire. Aveam 23 de ani atunci şi am plecat împreună cu echipa de polo a României şi atunci am aflat cât de amplă este mişcarea de master în lume. În 2006 am ajuns la San Francisco. Am luat locul şase la Mondialele de master, la proba de 3 kilomteri şi pot spune că a fost un rezultat notabil", declară înotătorul. 

image

Ceea ce l-a uimit pe sportiv este că la competiţiile de acest gen au participat chiar şi vârstnici trecuţi de vârsta de 80 de ani. „În România nu ai să vezi aşa ceva, asta pentru că pensionarii noştri nu fac mişcare. Pentru oamenii de afară viaţa începe de-abia când ies la pensie", este de părere înotătorul.

A traversat Bosforul

 În 2007, George Munteanu a înotat în jurul Alcartazului. Tot notabilă a fost şi trecerea strâmtorii Bosfor înot. Tânărul a ajuns din Asia în Europa, înotând 53 de minute fără oprire pe o distranţă de peste şase kilometri. „Au fost peste 500 de participanţi din toată lumea, americani, europeni şi brazilieni. Am obţinut un timp bun şi m-au ajutat foarte mult curenţii", mai spune George.

În acelaşi an înotătorul a participat şi la alte competiţii din Slovenia şi România, iar în 2008 în Australia. „Pentru mine sunt minunate competiţiile pentru că, în acelaşi timp, îmi iau familia şi petrec şi câteva zile de concediu acolo unde merg. Este foarte relaxant să îmbini utilul cu plăcutul", mai spune înotătorul.

Acum George este instructor de înot la un complex din Braşov şi caută viitoarele talente ale României.

 

Întrebări şi răspunsuri:

Aveşi elevi cu performanţe notabile?

Am găsit un copil talentat şi foarte isteţ. A reuşit, la doar 11 ani, să devină campion naţional, lucru pe care nici eu nu l-am reuşit. Am încercat să caut şi alţi copii, pentru că nu toată lumea îşi doreşte performanţă. Nu mai există aceeaşi motivaţie ca pe vremea mea, când prin sport puteai să ieşi să vezi lumea.

Cine învaţă mai uşor să înoate, adulţii sau copiii?

Există o prejudecată potrivit căreia adulţii învaţă mult mai greu să înoate decât copiii. Experienţa mea o contrazice: nu am avut nici un adult care să nu înveţe să înoate. Copiii învaţă repede între vârsta de 6 şi 9 ani.

Ce-i place:

Îmi place enorm tenisul de masă, mă relaxează foarte mult ticăitul mingiei pe masă. Aş fi în stare să joc ore întregi fără să mă opresc. Îmi place tot ce e legat de sport. Visul meu este să mă plimb prin lume toată viaţa".

Ce nu-i place:

„Nu-mi place să mănânc mici la grătar. Când lumea mă invită la grătar, nu am ce să fac. Eventual mă duc să joc ceva, pentru că nu-mi place atmosfera. Cred că găsim ceva mai util de făcut decât să stăm să bem bere, să mâncăm mici şi, eventual, să fumăm. Nu-mi place modul de convieţuire din România, dar încă nu m-am hotărât unde să emigrez".

Profil:

NĂSCUT: 6 mai, 1979, Brăila

STUDII: Facultatea de Ştiinţe Politice

FAMILIE: căsătorit, un băieţel

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite