Braşov: George Custură, actorul care a jucat în zeci de piese de teatru şi în filme celebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Custură a jucat în celebra telenovelă de epocă, „Aniela“
George Custură a jucat în celebra telenovelă de epocă, „Aniela“

George Custură a devenit cunoscut publicului datorită numeroaselor piese de teatru în care a jucat, reclamelor, rolurilor deţinute în sitcomuri precum  „La bloc" sau „Vine Poliţia", dar şi graţie rolului din telenovela de epocă „Aniela".

În vârstă de 54 de ani, a debutat în 1980, pe scena Teatrului de Stat din Reşita, unde a fost repartizat să-şi facă stagiatura, după ce a absolvit Institutul de Teatru Târgu-Mureş, la clasa profesorului Constantin Codrescu.

Din 1983, până în 1991, George Custură a jucat la Teatrul „Maria Filotti", din Brăila, iar din 1991 a venit la Braşov, unde continuă să joace şi astăzi pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu".

Actorul a deţinut peste 40 de roluri principale în piese de teatru, a participat la turnee europene şi americane cu spectacorul „Denaidele" şi a făcut parte din proiectul teatral româno-austriac „Hora iubirilor", jucat în limba română, la Viena.

Film cu Gerard Depardieu

George Custură spune că fiecare rol i-a fost drag, însă unul dintre ele i-a plăcut în mod deosebit.

Orice creator îşi iubeşte opera de artă, iar în cazul unui actor, ultimul personaj îţi este cel mai drag, în cazul în care vorbim de un rol principal. Pentru mine a fost rolul lui Francois, din piesa «Dineul cu proşti»", spune artistul.

George Custură a jucat şi în filme. Printre ele se numără „Hotel de lux", în regia lui Dan Piţa, care a câştigat premiul „Leul de argint", la Festivalul de Film de la Veneţia, din 1992.

Au urmat apoi roluri în „Cel mai iubit dintre pământeni", „Ryna", distins cu numeroase premii, sau  „Regii blestemaţi", film care l-a avut în rolurile principale pe actorul Gerard Depardieu şi pe fiul acesteia. „Din păcate, nu ne-am întâlnit în nicio secvenţă ", spune George Custură.

Fanii sitcom-urilor au avut ocazia să-l vadă pe George Custură şi în asemenea genuri de filme, el jucând în „La bloc" şi „Vine poliţia", alături de Horaţiu Mălăele şi Ioan Gyuri Pascu.

Rol în „Aniela"

Ultimul rol într-un film l-a avut în telenovela de epocă „Aniela". „Am jucat în câteva episoade, în care l-am interpretat pe Hans, un transilvănean emigrant în Germania, care după o perioadă de muncă aduce în Bucureşti primul automobil. A fost frumos să joc un astfel de personaj. Timp de două zile am filmat la Mogoşoaia şi când m-am întors în Bucureşti, la civilizaţie, am avut un şoc, pentru că rolul m-a introdus mult în atmosfera secolului al XIX-lea şi apoi brusc m-am trezit în viaţa reală", povesteşte actorul.

Chiar dacă a făcut şi teatru şi film, George Custură spune că cele două sunt lumi sunt deosebite. „Când un actor doreşte să-şi împlinească ciclul creaţiei sale artistice trebuie să treacă şi prin teatru şi prin film.

Experienţa căpătată pe scenă te poate ajuta şi în film. Cel puţin aşa e la noi, în România", conchide actorul Custură.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de important este publicul pentru un actor?

Sunt spectacole care au cunoscut succes la public, la criticii de specialitate, dar poţi să ai surpriza să nimereşti o seară când o parte din spectatori sunt ostili, prin reacţia lor. În acele momente, în sufletul actorului se produc nişte mirări şi dureri greu de explicat. Când publicul este cu tine, pentru că te-a înţeles, spectacolul devine o mare sărbătoare pentru toată lumea.

Aveţi vreun actor preferat?

Orice artist poartă în suflet icoana unui model. Ar fi o generaţie întreagă de actori români pe care i-am admirat, cum ar fi Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Ion Caramitru sau Ştefan Iordache, alături de care am jucat în „Hotel de lux" şi „Cel mai iubit dintre pământeni".  

Mai merită să faci o carieră de actor în ziua de azi?

Dacă ai vocaţie, merită, fiindcă în artă contează ceea ce dai tu, nu ceea ce primeşti.

Ce-i place:

„Îmi plac detaliile şi tânjesc după modalitatea civilizată de a trăi. În concluzie, aş putea să citez dintr-o poezie a lui Marin Sorescu: «Cei mai dezinvolţi actorii, cum ştiu ei să ne trăiască». Îmi mai plac pictura şi dramaturgia.

Ce nu-i place:

Nu-mi place când nu reuşesc să mă adaptez vremurilor noastre. În esenţă, aş dori să rămân un romantic perpetuu. Nu-mi plac minciuna şi ipocrizia şi nu-mi plac oamenii care nu îşi respectă cuvântul dat.

Profil

Născut. 16 iulie 1955, Brăila

Studii. Institutul de Teatru Târgu-Mureş

Familie. Căsătorit

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite