Braşov: George Ciolpan, mimul care vă aduce zâmbetul pe buze
0
Cu o experienţă de peste 20 de ani, actorul mim a reuşit să impresioneze mii de spectatori din Rusia, Franţa, Suedia, Italia, Germania şi România.
Dorinţa iniţială a lui George Ciolpan a fost aceea de a deveni actor de circ. Aşa se face că, la zece ani, a ales acrobaţia. „Acrobaţia a fost practic la bază. Un deceniu am urmat cursurile Şcolii de Acrobaţie de la Chişinău, unde mi-am educat foarte bine voinţa şi am învăţat să-mi repartizez timpul", spune actorul. Atunci când a văzut la televizor reprezentaţia unui actor mim care l-a impresionat, George Ciolpan şi-a dorit, cu tărie, să facă acelaşi lucru.

Pentru că îşi dorea să impresioneze publicul, bărbatul a ales să urmeze Institutul de Artă Teatrală din Chişinău. „Din păcate nu exista o secţie specială de pantomimă, iar eu vroiam să studiez în acest domeniu. Mi-a prins foarte bine facultatea pentru că un mim trebuie să treacă şi prin teatru. Trebuie să ştii să joci, ori teatrul m-a învăţat să am acel joc actoricesc. Simţeam însă că nu era totul, vroiam mai mult, vroiam pantomimă...", povesteşte bărbatul.
Şi-a urmat visul
După terminarea facultăţii, timp de cinci ani bărbatul a lucrat la Teatrul Luceafărul din Chişinău. „Soarta a vrut ca într-o zi să întâlnesc un regizor cunoscut din Sankt Petersburg care văzându-mă exersând, mi-a oferit un rol în spectacolul său. De atunci totul a decurs normal astfel încât la vârsta de 28 de ani am plecat la Sankt Petersburg, Rusia, la Academia de Teatru, Muzică şi Cinematografie, secţia Pantomimă. Ajunsesem exact acolo unde visam", mărturiseşte Ciolpan.

Întors de la facultate, George Ciolpan a început să deschidă seria one man show-urilor de pantomimă. Spirit autodidact, mimul îşi făcea singur numerele, iar succesul avut l-a determinat să continue să le regizeze şi mai bine. „Totul e în mâinile mele: regizarea, show-urile. Spectacolele reuşite sunt cele în care există foarte multă iluzie şi distracţie", spune actorul mim.
Secretul pantomimei

Cea mai mare dorinţă a actorului este să-i amuze pe oameni şi să-i facă să uite de problemele cotidiene. „Pantomima este un joc actoricesc într-o formă stilizată, în care trebuie să creezi prin tehnică o iluzie, iar pentru asta trebuie să exersezi foarte mult. În pantomimă există o mare legătură între interior şi exterior, astfel că instrumentul de joc este propriul meu corp, instrument care trebuie să fie perfect acordat", ne-a dezvăluit actorul George Ciolpan.

Întrebări şi răspunsuri
În ce împrejurare aţi ajuns la Braşov?
La Braşov am venit în urma unei colaborări cu Teatrul Arlechino, colaborare care a început acum zece ani. Mi-a plăcut şi îmi place foarte mult oraşul şi de aceea revin ori de câte ori am ocazia.
Cum sunt copiii ca spectatori?
Copiii au o puritate de a recepţiona, sunt deschişi la ceea ce văd. În spectacolele pentru copii joc obiecte, animale şi mă bucur să îi fac să râdă. După un astfel de spectacol chiar pot să spun că mă încarc cu energie.
Care ar fi definiţia unui artist de calitate?
Un artist de calitate trebuie să uimească publicul şi asta nu o poate face decât prin originalitate. Consider că a trăi din artă este o aventură, iar arta este ceea ce mă împlineşte.
Ce-i place:
„Îmi plac artele marţiale. Am prieteni maeştri în artele marţiale şi mereu le mărturisesc că mă atrage exactitatea mişcărilor. Pentru mine marele Bruce Lee a fost un fenomen. De asemenea, îmi plac foarte mult şi bancurile", spune artistul.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac declaraţiile gratuite. Cei care susţin că pot face ceva, dar nu şi demonstrează acest lucru. Faptele şi nu vorbele sunt cele care grăiesc. Trebuie să vi cu surse concrete, nu cu nişte cuvinte", spune mimul.
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:
