Braşov: Gabriela Enache - Supervoluntarul anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Enache a  cucerit titlul de supervoluntar al anului 2009 la Gala pentru Supervolutari de la Braşov. Tânăra este de patru ani în slujba bolnavilor de la Hospice.

Dacă întrebi pe cineva cum este Gabi o să-ţi spună că este tot timpul cu zâmbetul pe buze. Aceasta este, probabil, „arma" cu care tânăra luptă alături de copiii bolnavi asistaţi de Hospice „Casa Speranţei".

Este voluntar încă din liceu, când a participat la acţiuni de strângere de fonduri pentru copii şi bătrâni. În clasa a IX-a, a reuşit să fie alături de copiii din centrele de plasament.

„Când eram în clasa a XII-a nu am mai putut fi voluntar în centrele de plasament, pentru că guvernul dăduse o ordonanţă prin care nu puteam participa la acţiunile voluntare fără să avem asigurare de viaţă. Din păcate, voluntarii străini nu erau niciodată întrebaţi nimic, era de ajuns să vorbească o limbă străină. Din disperare şi lipsă de fonduri, foarte mulţi copii au fost botezaţi de mai multe ori, tocmai pentru a primi cadouri de la străini", mărturiseşte Gabriela.

De patru ani la Hospice

Pentru Gabriela, intrarea în echipa Hospice a însemnat desăvârşirea experienţei ca voluntar. În centrele de plasament a lucrat foarte mult şi cu copii cu nevoi speciale.

Aici am învăţat cu adevărat ce înseamnă voluntariatul, în etape şi cu reguli, ca la carte. În patru ani de activitate am observat că oamenii au început să fie mai deschişi către noi. Nu mai există acea reticenţă pe care o întâmpinam cu ani în urmă", mai spune Gabi.

Despre micuţii bolnavi de care are grijă, tânăra spune că este imposibil să nu-i îndrăgeşti, să nu te ataşezi de ei.

Experienţa cu copiii m-a învăţat foarte multe, personalul m-a învăţat foarte multe. Independent de probleme, aici toată lumea este cu zâmbetul pe buze. Distracţia este cuvântul de ordine în lucrul cu aceşti copii. Facem terapie prin joc, activităţi de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, încercăm să le dezvoltăm încrederea în ei", spune, cu entuziasm, Gabriela.  

Tânăra a terminat Facultatea de Psihologie ca şefă de promoţie, iar acum aplică pentru a primi o bursă de studii în Anglia. Cea mai arzătoare dorinţă a voluntarei este să plece în Africa, pentru a fi alături de copiii care mor de foame şi de sete, nu din cauza bolilor.

Îmi voi termina educaţia în Anglia, după care voi munci astfel încât să reuşesc să strâng suficiente fonduri pentru a pleca în Africa să fiu alături de oamenii de acolo. În Anglia există foarte multe proiecte de accesat fonduri pentru acei copii. De exemplu, poţi adopta un copil din Africa şi poţi contribui cu doar 60 de lei la hrana lui. Cred că o vizită în Africa te vindecă iremediabil de superficialitate", încheie Gabriela.

Întrebări şi răspunsuri:

Care au foat atuurile tale în raport cu ceilalţi concureţi?

Nu ştiu. Este greu să spun asta. Şi pentru mine a fost o surpriză acest premiu şi nu am crezut că voi câştiga. Ştiu doar că am fost votată, pe baza unei descrieri pe care mi-au făcut-o cei de la departamentul voluntari de la Hospice. Nu cred că este important acest premiu, ci mai să-i văd pe copii zâmbind. Meritau toţi concurenţii să câştige, pentru că sunt nişte oameni minunaţi.

Ce crede familia ta despre ceea ce faci?

Ai mei mă susţin, deşi sunt foarte speriaţi pentru ce ar putea să mi se întâmple. Sunt foarte multe riscuri, boli, războaie civile, dar sunt conştienţi că dacă asta am hotărât asta voi face. De cele mai multe ori îmi iese ceea ce-mi propun.

Ce-i place:

„Îmi plac foarte mult zâmbete copiilor, mă înnebuneşte râsul lor. Îmi place să contribui la fericirea oamenilor. Dacă pot, o fac cu cea mai mare plăcere. Consider că dacă fiecare dintre noi am face un om fericit, lumea ar fi mult mai bună. Îmi place foarte mult psihologia".

Ce nu-i place:

„Nu-mi place când oamenii nu-şi asumă responsabilităţilor şi când sunt răi şi mi se pare că spun toul cu acest lucru. Nu-mi plac egoiştii şi nu-mi place nici atunci când oamenii sunt bolnavi".

Profil:

Născută. 7 iunie 1987, Braşov.

Studii. Facultatea de Psihologie, Universitatea Transilvania.

Familie. Părinţi, două surori.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite