Braşov: Foştii deţinuţi politic, bătaia de joc a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 10.000 de euro. Atât au hotărât guvernanţii că merită cei care şi-au irosit tinereţea în închisorile comuniste. Deţinuţii politic critică decizia guvernanţilor şi spun că această măsură le las un gust amar. Aceşti oameni au îndurat chinuri groaznice în închisorile comuniste.

Luptătorii anticomunişti trăiesc o altă mare deziluzie, prilejuită de deciziile de austeritate ale Guvernului. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 62/2010, publicată în Monitorul Oficial în data de 1 iulie, Guvernul a stabilit la 10.000 de euro cuantumul maxim al despăgubirilor pentru condamnările cu caracter politic.

Mai mult, s-a stabilit că procedura de emitere a titlurilor de plată pentru despăgubirile aferente imobilelor preluate în mod abuziv va fi suspendată pentru o perioadă de doi ani.

Suntem foarte trişti, în primul rând sub aspect moral. Ceea ce am făcut noi nu a fost pentru despăgubiri materiale, ci din dragoste de ţară. Nu pot decât să simt un gust amar când văd că pentru alte categori de luptători statul a găsit resurse pentru despăgubiri", a spus Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România.

Condamnat la 15 ani de închisoare

În anii petrecuţi în puşcăriile comuniste, Octav Bjoza a învăţat, într-un mod dureros, ce înseamnă mizeria morală, suferinţa fizică, dar şi puterea celor care nu-şi schimbă principiile nici în faţa celor mai cumplite chinuri.

Octav Bjoza a fost deportat în 14 locuri. Lista locurilor de groază în care a fost închis e lungă şi dureroasă. Omul s-a plimbat pe la Securitatea din Iaşi, Uranus şi Braşov, în închisorile Codlea, Gherla, Jilava, Văcăreşti şi Brăila şi în lagărele de muncă de la Stoieneşti, Periprava şi Grinduş. Deportat în Deltă, a muncit la recoltarea stufului.

Din 550 de oameni au murit atunci 35. Era iarnă şi munceam de dimineaţă până seara. Eram îmbrăcaţi cu o cămaşă şi cu zeghea, care era foarte subţire. Regimul de teroare, bătăile şi foamea ne-au transformat", povesteşte bărbatul.

Au petrecut zile de coşmar în condiţii de igienă precară, s-au îmbolnăvit şi au rezistat eroic la munci inimaginabile. Au trăit clipe pe care nu le pot răscumpăra cu toţi banii din lume.

Vom încerca, în linişte, să atragem atenţia asupra acestui gest al Guvernului. A oferi unui deţinuţ politic 10.000 de euro, adică salariul unui demintar pe două săptămâni, este o dovadă de sfidare. Când e vorba de istorie, noi nu am existat mai deloc, când e vorba de recompense materiale suntem prea mulţi", a mai spus Octav Bjoza.

 Sume derizorii

Plafoanele până la care instanţa poate acorda despăgubiri morale sunt: 10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic; 5.000 de euro pentru soţul, soţia şi descendenţii de gradul I, respectiv 2.500 de euro pentru descendenţii de gradul al doilea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite