Florin Fîrtea dă lecţii de bună purtare patrupezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Fîrtea şi-a transformat pasiunea în meserie
Florin Fîrtea şi-a transformat pasiunea în meserie

Braşoveanul este dresor de câini pe care îi învaţă să fie buni paznici sau să se poarte civilizat cu cei din jurul lor.

În copilărie a locuit la casă şi din curtea sa nu a putut lipsi niciodată cel puţin un câine. „Şi acum ţin minte când a venit tata de la serviciu cu un câine în braţe. Văzusem filmul «Colţ alb» şi l-am numit Buck", povesteşte dresorul.

În şcoala generală, Florin şi-a găsit un prieten la fel de pasionat de câini ca şi el. Numai că amicul său avea un altfel de hobby: „Fura câini. Lua numai ciobăneşti germani şi a furat inclusiv de la Miliţie sau de la Circul de Stat.

Nu ştiu ce le spunea animalelor, dar niciun câine nu a sărit la el să-l muşte. Eu stăteam şi păzeam să nu vină cineva. Nu am luat niciun câine din cei furaţi de el, fiindcă eu am avut mereu unul acasă", îşi aminteşte Florin.

Hobby transformat în meserie

În 1986 braşoveanul s-a apucat de dresaj din plăcere. „Ne întâlneam mai mulţi pasionaţi pe platoul Casei Pionierilor şi ne dresam câinii. Nu am învăţat de la nimeni cum să face treaba asta. Pur şi simplu aplicam ceea ce vedeam pe la televizor", spune Florin Fîrtea.

Abia în 2004 braşoveanul s-a gândit să-şi transforme hobby-ul într-o meserie. „Tocmai mă întorsesem din Bucureşti. Nu-mi găseam loc de muncă, eram scârbit de sistem şi am decis să mă ocup de câini", spune dresorul.

Primii lui clienţi au fost patrupezii prietenilor. În 2006, a devenit dresor canin cu acte în regulă. Florin s-a ocupat de aproape toate rasele de câini şi spune că nu a avut atâtea probleme cu animalele cât a avut cu stăpânii acestora.

Oamenii nu prea ştiu ce vor şi după ce stau de vorbă cu ei constată că nu şi-au luat câinele potrivit pentru ei. Sunt câini nativi pentru pază, cum sunt ciobăneştii mioritici sau carpatini. Ei sunt câini de turmă şi niciodată nu vor fi animale de companie", spune dresorul.

Oamenii vor câini de pază

Florin spune că, în general, oamenii îi cer să facă din patrupezii lor paznici buni. „Sunt situaţii în care tragi mult de câine. Depinde de rasă şi de fiecare exemplar în parte. Cel mai mult am lucrat cu un câine un an şi două luni, dar a învăţat totul, de la disciplină până la pază.

Iarna este cel mai greu fiindcă nu pot folosi mănuşi şi îmi îngheaţă mâinile. De multe ori am fost şi muşcat sau zgâriat, dar îmi place ce fac şi cred că toată viaţa voi lucra cu animalele. Am şi clienţi care vor doar să le scot câinele la plimbare sau să îi ţin la mine pe perioada cât ei pleacă în concediu", spune Florin Fîrtea.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este rasa ta preferată?

Ciobănescul german este rasa mea de suflet. Primul meu câine, Buck era câine lup. Sunt foarte inteligenţi şi sunt foarte buni câini de pază.

Ce le recomanzi celor care vor să-şi cumpere un câine?

Îi sfătuiesc să apeleze la un specialist atunci când îşi aleg patrupedul. Sunt câini nativi pentru pază, iar alţii sunt doar de companie.

Există un loc special unde dresezi câinele?

Nu. În funcţie de fiecare exemplar în parte. Sunt patrupezi care locuiesc la mine pe perioada instructajului. În alte situaţii merg la proprietar acasă sau sunt persoane care vin cu câinele la terenul de antrenament. 

Ce-i place:

„Cel mai mult îmi plac câinii şi gătitul. Am şi lucrat ca bucătar şi pentru mine este o plăcere să fac de mâncare. Îmi place să merg pe munte, dar din păcate acum nu mai am timp", spune dresorul.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac minciuna, mizeria şi deciziile luate de sistemul actual. Nu-mi place lumea în care trăiesc şi tocmai de asta am decis să lucrez cu necuvântătoarele, fiindcă sunt mult mai civilizate", mai spune Florin Fîrtea.

Profil

Născut. 29 iunie 1967, Braşov

Studii. Medii

Familie. Divorţat, un copil

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite