Braşov: Florin Clipea conduce grupul Junilor curcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Clipea conduce grupul Junilor curcani Foto: arhivă personală
Florin Clipea conduce grupul Junilor curcani Foto: arhivă personală

Bărbatul a devenit membru al grupului în urmă cu 41 de ani. Acum cinci ani, a devenit preşedinte şi „veghează" ca orice manifestare a acesteia să iasă perfect.

Bărbatul a moştenit dragostea pentru tradiţia junilor şcheieni crescând printre cetele de juni, de la bunicul şi tatăl său, foşti juni curcani. Florin Clipea adoră, de mic, orice manifestare a junilor curcani.

Din 1970, tata a fost preşedintele junilor curcani. Toate activităţile se făceau la noi în casă, iar eu eram mereu de faţă. De aceea, pentru mine intrarea în ceată a fost firească" mărturiseşte bărbatul. Tot dragostea faţă de ceata junilor curcani a făcut ca Florin Clipea să-şi asume statutul de preşedinte al cetei. De atunci, el se ocupă personal de fiecare evniment al junilor curcani. „Totul trebuie să fie bine organizat. Toate evenimentele noastre au legătură cu biserica. Avem o relaţie specială cu Dumnezeu", declară preşedintele junilor curcani.

Debut la 14 ani

A intrat în ceata junilor curcani  la vârsta de 14 ani. Trebuia însă să îşi facă „ucenicia" la Junii tineri, dar nu putea intra în acest grup decât la 16 ani. La împlinirea acestei vârste, a intrat în grup, şi-a făcut ucenicia şi, la vârsta majoratului, a intrat în ceata Junilor curcani. „Erau mai multe criterii după care te selectau, se uitau în primul rând la vârstă, la înălţime şi la construcţia corpului" îşi aminteşte bărbatul. Prima dată am călărit la 16 ani" povesteşte cu mândrie Florin Clipea.

Costumul curcanilor

Florin Clipea descrie cu multă mândrie costumul tradiţional al curcanilor. „Căciula noastră este neagră şi e făcută după cea a lui Mihai Viteazu. Este o căciulă cu pană de curcan, pe partea stângă. Apoi avem un laiber, adică o cămaşă albă, cusută cu găitane tradiţionale şi nasturi de argint filigranaţi. Deasupra aveam un fel de cojoc numit şpenţel, cu găitane şi nasturi. Cioarecii sunt din in şi cizmele negre", explică bărbatul. Braşovenii pot admira costumul junilor curcani, precum şi al celorlalte cete de juni, în Duminica Tomei.

Profil

NĂSCUT: August 1952, Braşov

FAMILIE: Soţie, un băiat şi o fată

STUDII: Şcoala profesională Auto Braşov

FUNCŢIE: Administrator

 

Întrebări şi răspunsuri

Care era rolul crucilor junilor?

F.C. Crucile pe care junii le-au construit erau puse la fiecare intersecţie din Şchei. Ele păzeau călătorul, închideau relele ca să nu intre în comunitatea lor. De aceea se găsesc astăzi atât de multe cruci.

Din câţi membri este formată ceata junilor curcani?

F.C. Ceata noastră este alcătuită din 35 de membri, dintre care doar 25 sunt călăreţi.

Când avea loc parada junilor?        

F.C. Înainte de 1990 se mergea în miercurea Paştelui printre Pietrele lui Solomon, findcă era zi liberă de la stat. Astăzi, se ţine duminica, pentru că lumea lucrează şi pentru că nimic nu mai este ca înainte.

Ce-i place

„Îmi place muzica populară, dar cel mai mult cea ardelenească. Îmi place că în ea se aude saxofonul care este un instrument foarte important în aceste melodii. Îmi place pentru este o muzică mai lentă, mai ai timp să şi respiri" mărturiseşte bărbatul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place bârfa dintre oameni. Cei care nu spun în faţă ce îi deranjează mă supără tare. Nu suport oamenii care îi vorbesc pe ceilalţi pe la spate" declară preşedintele junilor curcani.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite