Fără număr, de la bariu’ hăl mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Dan, redactor şef Adevărul de Seară Braşov
Sebastian Dan, redactor şef Adevărul de Seară Braşov

Traian Băsescu are dreptate. 99% dintre români sunt manelişti. Nu pot să nu-i dau dreptate după ce văd cum nişte unii joacă alba-neagra cu impozitarea pensiilor şi schema cu alocarea alocaţiilor pentru copii conform unor algoritme numai de onor ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, recte cel al Muncii, Mihai Şeitan, sunt ştiute.

Avem miniştri care acţionează după mintea ospătarilor de pe vremea lui Ceauşescu, care la notă aveau o „rubrică" specială, cu care umflau totalul: DT: dacă ţine, rubrică la care adunau data, anul sau ce le mai trecea pin cap. În cazul celor doi miniştri, treaba lor nu este să umfle nota de plată a Guvernului către populaţie, ci să taie din ea.

Practic, asistăm o ţară întreagă la un fel de joaca-ascunselea, în care un ministru aruncă un bolovan spre opinia publică, iar premierul Emil Boc şi o armată de consilieri încearcă să oprească din faşă nişte furtuni fatale oricărei guvernări.

În popor (ăla manelist), umblă o poveste. Un rumân era vecin cu un ţigan. Şi mere rumânul să se vaite că i-o dispărut cocoşul. - N-ai văzut zburătoarea, vecine? C-am auzit că ficiorul s-ar fi dat la ea. - Stai, boierule, să întreb. Hadelineee! Ia vină băh! Hai văzut ciripoiul? - Văzut! - Halit? - Halit! - Hauzi, bre boierule, că nu l-a luat el!

Cam aşa e şi povestea asta cu căţeluşii cu părul creţ, care se jură că nu fură, dar se latră prea mult despre taxe şi impozite noi, fără număr, fără număr... Un ţigan bătrân cu şcoli înalte, Gheorghe Vaida, din comuna Ormeniş (judeţul Braşov), fost ofiţer de grăniceri, vestit că trudeşte la traducerea Bibliei în romanes, mi-a adus aminte de cele sfinte: „Hai na gărame amen ande ispita/Ta izbăvisara-me le nasulestar". (Şi nu ne duce pre noi în ispită/Ci ne izbăveşte de cel rău). Oricare fi acel rău. „Acana i pururea i andăl vecii vecilor". (Acum şi pururea-n şi-n vecii vecilor). Amin!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite