Braşov: Eugen Crasovski, tânărul care promovează frumuseţile Deltei la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut în Paradisul Deltei şi a reuşit să surprindă cele mai frumoase peisaje, pe care le-a expus într-o expoziţie de grup la Turnul Alb.

La doar 18 ani, Eugen Crasovski vede realitatea cu alţi ochi decât tinerii de vârsta lui. Cu ajutorul obiectivului a reuşit să se exprime liber, după cum afirmă chiar el, şi să redea privitorului emoţia peisajelor Deltei. De asemenea, Eugen este interesat şi de figura umană, portretele fiind şi ele punctual său forte.

Locuieşte de doi ani la Rupea, unde urmează cursurile Liceului Industrial „Şt. O. Iosif". „Am venit în Braşov la invitaţia surorii mele. Eu m-am născut în Babadag şi am crescut în Jurilovca, unde accesul la educaţie este limitat de lipsa resurselor financiare. Cu toate acestea, părinţii mei m-au trimis la Tulcea. Făceam naveta cu bac-ul în fiecare zi şi îmi era greu şi mie, dar şi părinţilor mei, aşa că am acceptat oferta surorii de a urma liceul la Braşov. Mi s-a părut interesant, mai ales că îmi doream să cunosc şi alte locuri", mărturiseşte Eugen.

Liceul lui Eugen era situat la 70 de kilometri distanţă de casă, dar acum este fericit că studiază la Rupea. „Îmi place enorm oraşul, mai ales că din balcon văd pădurea şi uneori şi căprioare", mai spune tânărul.

Prima expoziţie, în clasa a VIII-a

Eugen a cochetat cu fotografia de mic copil. Primul aparat l-a avut tot atunci şi nu s-a mai dezlipit de el. „Tot timpul fotografiez peisajele pe drumul dintre Tulcea şi Braşov. În clasa a VIII-a am avut prima expoziţie despre zona locală, dar pot spune că fotografia este doar o pasiune frumoasă. La început nu am luat-o în serios. Sunt fascinat de peisaje, dar şi de expresiile oamenilor", spune Eugen.  

Pentru că vine dintr-o zonă săracă, dar, paradoxal, cu o bogăţie exploatabilă, Eugen a încercat să schimbe ceva în zona sa. Nu a făcut eforturi imense, dar a vrut doar să arate că îi pasă.

„La Capul Doloşman vin foarte mulţi turişti şi nu le pasă ce lasă în urma lor deloc. Fac foarte multe mizerie. Aşa că, la un moment dat, am mobilizat câţiva prieteni şi am făcut o campanie de ecologizare. Eram doar trei inşi cărora le păsa şi încercau să facă ceva, iar alţi treizeci râdeau de noi. Era în zadar, pentru că în câteva zile era la fel. Am fost foarte dezamăgit", mărturiseşte tânărul cu amărăciune.

După ce va termina liceul, Eugen va pleca în Constanţa, la fratele lui mai mic, unde are planuri mari. Tânărul vrea să le vorbească oamenilor despre Biblie. „Sfaturile Bibliei sunt aplicabile în prezent şi spun asta cu siguranţă, pentru că am trăit-o pe propria-mi piele", a înccheiat Eugen.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce ai ales să expui imagini din Deltă?

Foarte mulţi dintre colegii mei au venit cu fotografii din zona Rupea, şi m-am gândit să vin cu ceva nou şi să împărtăţesc colegilor şi publicului frumuseţile locului meu natal. Sunt fotografii din Deltă şi Constanţa, din Jurilovca şi Capul Dolojman, dar şi fotografii cu lipoveni şi expresiile lor.

Ce alte pasiuni mai ai?

Îmi place foarte mult să citesc, să discut şi îmi plac foarte mult geografia şi istoria, pentru că mă ajută să descopăr lucruri mult mai practice. Sunt la matematică-informatică, dar am mai multe înclinaţii spre partea umanistă. Cred că şi tatăl meu a avut o influenţă asupra mea. Fiind profesor de limba română, mi-a insuflat pasiunea pentru lectură.

Ce-i place:

„Îmi place să aprofundez unele lucruri, mai ales cuvintele Bibliei. De cele mai multe ori, când sunt în natură meditez la pasajele Bibliei. Sunt o mulţime de lucruri în natură şi în Biblie care ar trebui exploatate", spune Eugen.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place teoria multă şi degeaba. Nu-mi place că nu ne bazăm mai mult pe practică. Din acelaşi motiv nu suport să mă mai uit la televizor, pentru că este foarte multă vorbărie în zadar. Dacă am şi face ceva la fel de mult cât vorbim, am ajunge departe", mai spune tânărul.

Profil:

Născut. 7 aprilie, 1991, Babadag, jud. Tulcea

Studii.  Liceului Industrial „Şt. O. Iosif", Rupea

Familie. Părinţi, fraţi

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite