Este oficial. Facturile la încălzire şi apă caldă se vor dubla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul a fost făcut chiar de către Ministrul Economiei. Subvenţii ar putea primi doar persoanele cu salarii mici. Braşovenii au prefigurat dezastrul în care va ajunge sistemul centralizat de termoficare, iar peste 1.000 dintre clienţii CET au depus cereri pentru debranşare.

Mai citiţi şi:

Preţul Gigacaloriei explodează la Braşov. O mie de familii cer debranşarea de la CET Braşov

George Scripcaru, primarul Braşovului: „CET este un blestem pentru Braşov“

Sistarea subvenţiilor la termoficare va dubla întreţinerea

Anunţul zguduitor făcut în luna mai de preşedintele Traian Băsescu, cu privire la tăierea subvenţiilor la energie termică, încep să se concretizeze. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a explicat că reducerea subvenţiei va afecta costul întreţinerii, care va creşte chiar şi cu 100%, însă a subliniat că persoanele cu venituri mici ar putea primi subvenţii mai mari.

„Statul va trebui să vină cu un sistem de protecţie socială, direcţionat către cei care au nevoie", a explicat Adrian Videanu. Facturile din iarnă ar putea ajunge la 400 de lei, la o garsonieră şi 800 de lei la un apartament cu la trei camere.  

Subvenţie discriminatorie

„Adevărul de Seară" a semnalat însă, în repetate rânduri, că modul de acordare a subvenţilor pentru gigacalorie este discriminator. Banii erau alocaţi de la bugetul de stat şi de la cel local, unde cotizează toţi cetăţenii, dar de acest ajutor beneficiau doar cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, indiferent de venitul pe care îl aveau. „ De ce să dăm subvenţie tuturor, în loc să-i dăm o subvenţie mai mare celui care i-am redus pensia cu 15% , să putem să-i compensăm, în această perioadă, încălzirea pe care o plăteşte", a precizat Videanu.

Deocamdată, la Braşov, situaţia este incertă, dar directorul CET este de părere că facturile la încălzire vor creşte cu siguranţă la iarnă. „În cazul în care dispar subvenţiile, automat, cresc costurile. Nu am primit nimic oficial. În momentul în care vom primi, vom convoca AGA şi se va lua o hotărâre asupra preţurilor. Dacă s-ar renunţa la subvenţia de la Guvern, ar putea exista totuşi, soluţia preluării ei de către bugetele locale, dar deocamdată, nu e nimic oficial", a explicat Florin Cuţitei.

Pentru a scăpa  de calvarul CET, braşovenii preferă să se debranşeze cu toate că taxele nu sunt deloc mici. Din cei 27.000 de abonaţi, până în prezent, 1.095, au solicitat debranşarea.

În acest timp, coşmarul lipsei apei calde continuă pentru aproape 2.000 de braşoveni. Aceştia au rămas fără apă caldă acum mai bine de o lună, furnizorul de gaz închizând robinetele la zece centrale de cvartal, din cauza datoriilor mari.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite