Escalada, terapie pentru depăşirea fobiilor (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căţărarea este bună pentru inimă şi plămâni, dar şi pentru psihic. La una dintre cele mai mari săli de escaladă din România vin în fiecare zi copii, tineri şi vârstnici care vor să-şi depăşească limitele.  

Sala de escaladă de la Metrom a fost construită  de doi tineri braşoveni pasionaţi de căţărare.  „A fost o reacţie a tuturor căţărătorilor din ţară. Am vrut să facem un panou pentru profesionişti şi acum, sala este printre cele mai bune şi mai căutate din ţară", a spus Bogdan Micu, 26 de ani, proprietar.

Sala este dedicată atât începătorilor, cât şi iniţiaţilor, care au la dispoziţie un panou special pentru antrenamente.

image

Sport fără adversari

Pe lângă tineri, sala este vizitată şi de copii, însoţiţi de părinţi. Aceştia doresc să le dezvolte micuţilor aptitudini mai speciale, ca motivaţia sau înfrângerea fricii.

image

„ E un mod de a-mi petrece timpul liber, de a veni cu copiii să mă recreez. Mă caţăr de vreo 25 de ani, dar nu în mod competiţional. După părerea mea, căţăratul sau mersul pe munte te ajută să te cunoşti mai bine şi îţi împinge limitele.

Este un sport în care nu ai adversari. Este o competiţie cu tine însuţi. Satisfacţiile sunt cele mai curate, în sensul că nu sunt poluate de o competitivitate agresivă ca în alte domenii", Ioan Ţopa, 47 de ani, inginer (foto jos).

image

 Antrenament pentru stâncă

Majoritatea copiilor care vin la căţărat au o cultură a acestui sport, împrumutată de la părinţi. „Îmi place foarte mult acest sport. Cel mai mult mă atrage faptul că mă mişc. Practic, mă antrenez pentru stâncă, pentru că afară este mult mai interesant", a spus Tania Radu, de 12 ani, elevă.

Căţărările stimulează inima şi plămânii şi ajută la construirea unui trup armonios. În plus, componenta psihică este stimulată. Acest sport ajută la depăşirea fricii sau a frustrărilor din copilărie, într-un mediu controlat, pentru că practicanţii sunt protejaţi de o saltea de burete.

image

Acesta nu este un sport de ocazie, ci este marcat de continuitate. Este complex şi ajută la echilibrarea individului, atât în plan fizic, cât şi mental. Promovăm foarte mult abonamentele, tocmai pentru că acest sport se bazează pe o memorie a mişcărilor. Nu poţi veni azi şi să te întorci pentru două săptămâni", a încheiat Bogdan Micu.

image

Cât ne costă căţăratul

 Un abonament la sala de escaladă costă între 60 şi 95 de lei pe lună, în funcţie de cât de des mergeţi la sală. Intrarea costă 18 lei, şi se aplică o reducere de 10% pentru elevi şi studenţi şi 20% pentru preşcolari. Echipamentul se închiriază. Un ham costă 5 lei, espadrilele speciale 10 lei şi carabiniera,5 lei. Un curs cu instructori specializaţi costă 310 lei.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite