Braşov: Eroi braşoveni, decoraţi de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ceremonie a fost dezvelit un monument închinat celor doi eroi. Foto: Bogdan Crăciun
La ceremonie a fost dezvelit un monument închinat celor doi eroi. Foto: Bogdan Crăciun

Ceremonia a avut loc la Unitatea Militară a Vânătorilor de Munte din Predeal, unde a fost dezvelit un monument ridicat în memoria celor doi militari. Maiorul Vasile Unguraş şi sublocotenentul Claudiu Chira, doi dintre militarii români căzuţi la datorie în Afganistan, au fost decoraţi postmortem cu Steaua de Bronz, distincţie individuală a Forţeor Armate ale Statelor Unite.

Medalia a fost acordată familiilor celor doi, de către Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti. „Faptul că ne-am vărsat sângele împreună pentru acelaşi ţel ne face fraţi şi surori, membri ai aceleiaşi familii. Ca reprezentant al poporului American, eu pot să afirm fără teamă că suntem veşnic recunoscători şi copleşiţi de sacrificiul dumneavoastră", a menţionat, în cuvântarea sa,  Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România.

Suferinţă plătită cu medalii

Fraţii celor doi eroi sunt tot vânători de munte şi au luat şi ei parte la operaţiunile din Afganistan. Militarii au primit cu respect medaliile acordate de ambasador, chiar dacă sunt convinşi că distincţia nu răscumpără nimic din suferinţa pricinuită.

„Este un gest important, făcut de Statele Unite. Suferinţa familiei nu se compensează cu absolut nimic, asta e clar. Pierderea unui frate, a unui soţ sau a unui fiu nu poate fi compensată. Şi eu am fost plecat cu fratele meu, aceasta a fost alegerea noastră, deci nu poate fi altcineva învinuit. Deocamdată eu nu sunt pregătit să mai merg în Afganistan", a spus Ovidiu Chira, fratele unuia dintre militarii morţi în Afganistan.

„Această medalie este un semn de respect faţă de fratele meu. Nu răscumpără nimic din pierderea suferită de familie, însă ajută într-un fel. Eu am fost cu el în misiune şi ştiu ce e acolo, dar plec iar. Am curaj să plec pentru că nu mă gândesc nicio clipă la ce a fost înainte. Tragediile petrecute acolo ne învaţă să ţinem mai mult unul la altul, atunci când ne aflăm pe front", a declarat Mugurel Unguraş, fratele celuilalt tânăr care a pierit în Afganistan.

Morminte înlăcrimate

Claudiu Chira, de 30 de ani, a murit în 26 februarie 2009, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, pe Autostrada A1 din Afganistan. Autovehicul în care se afla Claudiu Chira a trecut peste un dispozitiv exploziv. Şi Vasile Unguraş, de 32 de ani, a fost rănit şi a decedat în 7 aprilie 2009, într-o misiune de patrulare, pe autostrada Kandahar - Kabul.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite