Braşov: Emilian Duţă este „părintele“ echipei de rugby a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanul antrenează echipa CFR-CSU Braşov şi vrea ca, în zece ani, CFR să devină campioană.

Emilian Duţă s-a îndrăgostit de rugy din copilărie şi, chiar dacă la ora actuală este un sport în care nimeni nu mai investeşte, braşoveanul nu a renunţat la el. L-a practicat până la vârsta de 47 de ani, după care a trecut din teren direct pe banca de antrenor.

Braşoveanul îşi aminteşte cu drag de începuturile lui în rugby. „Înainte de a mă apuca de acest sport, am jucat fotbal, la Metrom. M-am lăsat şi m-am apucat de rugby, imediat după ce am păşit prima oară pe teren. Am început acest sport de la vârsta de 12 ani şi l-am practicat până la 47 de ani", spune Emilian Duţă.

Din jucător a devenit antrenor

În data de 16 august 2001, bărbatul a devenit antrenorul echipei de rugby CFR Braşov.  „Am luat echipa de la un singur jucător şi visam să fac din ea una care să joace în Liga naţională. Am avut mereu jucători foarte buni. Între anii 2004 şi 2005 am avut şase perechi de fraţi. Acum mai avem doar două. În cei 42 de ani de existenţă ai clubului, au jucat 255 de rugbişti, au existat 21 de perechi de fraţi, iar zece jucători tătici şi-au adus copiii la rugby", mai spune Emilian Duţă.

Încă de la preluarea echipei, antrenorul a avut ambiţii mari cu echipa. „În 2004 am făcut o asociere cu CSU şi am intrat în Liga naţională. Nu am reuşit să rezistăm mult, fiindcă erau necesare foarte multe antrenamente. La noi, toţi jucătorii sunt amatori şi aveau nevoie de câte două antrenamente pe zi. Din păcate, nu am putut ţine pasul, fiindcă toţi jucătorii au familii, serviciu şi nu pot veni zilnic la teren", povesteşte Emilian Duţă.

Echipa este o adevărată familie

Antrenorul spune că echipa pe care o conduce s-a transformat într-o adevărată familie, care reuşeşte să depăşească toate dificultăţile. „Am fost peste tot împreună. Există un respect foarte mare între noi şi ţelul nostru este să nu se desfiinţeze echipa. Am o datorie foarte mare faţă de cei care iubesc acest sport şi toţi avem o mulţumire sufletească atunci când sunt 50-100 de spectatori. Pentru noi este foarte important", spune antrenorul.

Din păcate, în România, rugby-ul nu are acelaşi statut ca şi fotbalul, motiv pentru care nici nu se investesc mulţi bani în acest sport. „De multe ori, şi eu şi băieţii am venit cu bani de-acasă, însă dragostea pentru acest sport este prea mare. În rugby, mingea este ca un simbol. Jucătorul o ţine strâns la piept şi o iubeşte atât de mult încât nu îi mai dă drumul", mai spune Emilian Duţă.

Întrebări şi răspunsuri:

Este rugby-ul un sport dur?

Nu. Este un sport foarte complex, practicat de oameni inteligenţi. Dacă încerci să îl fentezi, în sensul că nu faci pregătirea specifică, te accidentezi. Eu, în cariera mea, mi-am pus dantura de trei ori şi am degetele strâmbe.

 Sunteţi tentat să renunţaţi la echipă din cauza dificultăţilor materiale?

În fiecare zi sunt tentat să renunţ, dar mă uit în oglindă şi îmi spun: „Sunt tare, sunt puternic, sunt frumos". Chiar dacă nu e adevărat, e bine să fii încrezător.

Ce performanţă vă doriţi să atingeţi ca atrenor?

În zece ani am vrut să nu se desfiinţeze echipa şi să intre în Liga Naţională. Am reuşit. Acum îmi doresc ca în 10 ani CFR să fie campioană.

Ce-i place:

„Îmi place muzica anilor '80 şi îmi place la nebunie să fiu în natură. Cred că într-o viaţă anterioară am fost grădinar. Îmi place să fac excursii, îmi place să citesc, îmi place să gătesc, să-mi spăl şi să-mi calc hainele", spune Emilian Duţă.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac oamenii care spun că îşi sunt prieteni şi, de fapt, ascund invidia, detest manelele, nu-mi place muzica aceea care are asupra copiilor un efect negativ, nu-mi place că nu sunt înţeles în ţara mea şi nu-mi plac părinţii care încearcă să le dea copiiilor scutire la educaţie fizică", declară antrenorul.

Profil.

Născut. 13 iulie 1961, Săcele.

Studii. Şcoala postliceală de maiştri, Braşov.

Familie. Căsătorit, o fată.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite