Ecaterina Armanu, baschetbalista numărul unu la junioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportiva legitimată la CSU Braşov este considerată, la doar 12 ani, cea mai valoroasă baschetbalistă a României, la categoria ei de vârstă.

„Katy", aşa cum îi spun apropiaţii, mânâncă baschet pe pâine. Talentul ei a fost scos la suprafaţă de profesorul Gică Roşu, iar tânăra este antrenată, în prezent, de Eugen Roşu. Chiar dacă a primit numeroase oferte de la echipe din toată ţara, Katy nu a dorit să părăsească Braşovul, iar anul trecut, special pentru ea, la poalele Tâmpei s-a format o echipă de baschet feminin pentru junioare.

Pasiunea adolescentei pentru sportul la panou a luat naştere în urmă cu mai bine de şase ani. „Eram mică şi am văzut câţiva copii care jucau baschet. Mi-a plăcut din prima acest sport şi am decis să-l practic. Ulterior, când am văzut despre ce este vorba, m-am ataşat şi mai mult de baschet, iar în momentul de faţă nu trece o zi fără antrenamente", a menţionat tânăra braşoveancă.

  Cea mai valoroasă

image

Începutul nu a fost deloc uşor pentru Ecaterina, întrucât fata a fost nevoită să facă sport de performanţă departe de Braşov. „La CSU erau doar trei fete la baschet. Nu exista o echipă feminină, iar noi eram nevoite să ne antrenăm cu băieţii. Din acest motiv, pentru a progresa, am decis, în 2008, să joc pentru o echipă din Cluj-Napoca la turneu de baby baschet. Tot cu formaţia din Cluj am participat la un alt turneu, la Târgu-Mureş, iar în aceste competiţii am fost desemnată MVP (cea mai valoroasă jucătoare - n.r.)", a povestit performera.

În sezonul competiţional 2008-2009 a devenit campioană naţională la baby basket. Din 2009, special pentru a i se crea Ecaterinei un mediu propice în care să atingă marea performanţă, oamenii de baschet din Braşov au decis să formeze o echipă feminină de junioare. Astfel, în urmă cu doar câteva săptămâni, Katy a jucat ultimele meciuri la baby baschet, iar din sezonul viitor va juca în campionatul naţional pentru junioare.

Vrea să joace în America

Datorită valorii pe care o are, Ecaterina a fost convocată la loturile naţionale sub 12 şi sub 13 ani, în condiţiile în care era cu un an mai mică în momentul în care a fost selecţionată. Deşi Clujul are o tradiţie importantă în baschetul feminin, Katy nu ar vrea să plece de la Braşov. „Îmi doresc să mai joc câţiva ani la Braşov şi să câştig titluri naţionale cu o echipă din oraşul meu. Apoi, îmi doresc să evoluez la o formaţie din străinătate şi să ajung, poate, chiar în campionatul american profesionist (WNBA). Însă, sunt conştientă că trebuie să muncesc foarte mult pentru a-mi îndeplini aceste dorinţe", a completat cea mai valoroasă tânără baschetbalistă din România.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt echipele tale favorite şi ce jucători îţi plac?

Din România, îmi place cum joacă Municipal Târgovişte. Iar din Statele Unite ale Americii, Miami Heats şi Cleveland sunt echipele mele favorite. Îmi plac foarte mult Kobe Bryant, Lebron James şi Dwayne Wade.

Cât de greu este să practici baschet de performanţă?

În primul rând este nevoie să renunţi la multe, practic să laşi la o parte, într-un fel sau altul, jocurile copilăriei şi să te concentrezi doar pe baschet. Dar, atâta timp cât îţi place ceea ce faci merită să faci orice sacrificiu.

CE-I PLACE

„În timpul liber ador să practic şi alte sporturi, cum ar fi tenisul de câmp sau atletismul. Îmi plac toate genurile de muzică, mai puţin manelele, iar atunci când vremea îmi permite, ador să mă plimb prin parc cu prietenii sau familia", a menţionat sportiva.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place să fiu minţită sau să fiu vorbită pe la spate. Nu-mi plac cartofii prăjiţi. Totodată, mă deranjează foarte tare că, uneori, nu există seriozitate la echipă, atât la antrenamente, cât şi la meciuri. De multe ori, totul se tratează cu lipsă totală de profesionalism", a conchis Katy.

PROFIL

Născută. 23 noiembrie 1998, Braşov.

Studii. Clasa a VI-a la Şcoala Generală Nr. 6, Braşov.

Familie. Părinţi, 2 surori mai mici.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite