Braşov: EXCLUSIV Votul „dăunează grav sănătăţii“!
0
Pentru turiştii din Poiana Braşov, secţia specială de vot a fost înfiinţată la Spitalul de Pneumoftiziologie, unitate medicală aflată în carantină din cauza virusului AH1N1 de la începutul lunii noiembrie. Deşi pericolul contaminării cu virusul nou este major, membrii comisiei nu au primit măşti de protecţie.
Turiştii veniţi în acest weekend în Poiana Braşov au fost nevoiţi să meargă să voteze la Spitalul de Boli Pulmonare Braşov. În sanatoriu, situat la 10 kilometri distanţă de Poiana Braşov, se află internaţi cei cu afecţiuni pulmonare transmisibile. Mai mult, unitatea medicală se află în carantină, datorită riscului de îmbolnăvire cu virul gripei porcine.
Chiar dacă riscul îmbolnăvirii pentru persoanele care intră în spital este evident pentru oricine, nici membrii comisiei de votare, nici turiştii veniţi la urne nu au primit măşti de protecţie. Până la ora 13, peste 200 de persoane îşi exercitaseră dreptul de vot la secţia specială din spital.

„Data trecută am primit toţi măşti de protecţie. Aici sunt şi bolnavii de TBC, iar boala se ia uşor, ca să nu mai vorbim de gripa porcină. De data aceasta, nu ni s-au mai dat măşti şi nu ştim de ce. Nu o mai fi avut spitalul bani, se ştie că e problemă cu fondurile. Nu e normal ce se întâmplă", a declarat Gheorghe Gociu, membru al comisiei de votare.
Turiştii care au venit să voteze la spitalul de boli pulmonare au observat că nimeni nu poartă măşti de protecţie abia după ce au intrat în secţie. Oamenii au stat cu frica în sân pe toată perioada procesului de votare.
„Nu e deloc normal ce se întâmplă. În primul rând, eu am venit în Poiana şi nu înţeleg de ce trebuie să bat 10 kilometri ca să votez. Şi nu oriunde, ci tocmai la un spital de boli contagioase, unde nimeni nu poartă nici măcar mască de protecţie. Avem toate şansele să plecăm bolnavi de aici", a mărturisit Ştefan Ciobotea, un tânăr de 22 de ani, din Câmpulung.

„Aşa se întâmplă la noi. Totul e de formă. Eu şi aşa sunt bolnav, aşa că ce mai contează, mă pot îmbolnăvi şi când merg la vot. Fiecare îşi asumă riscul", a declarat Ciprian Mărgărit, de 28 de ani, din Galaţi.
Au existat şi turişti care, aflând situaţia, au renunţat la dreptul lor constituţional de teamă că ar putea să se îmbolnăvească.

„E foarte riscant. S-or fi gândit că nu mai vine lumea la vot, dacă se aude că trebuie să meargă la spitalul TBC. Numai în România se poate întâmpla aşa ceva, pentru că asta e ţara tuturor posibilităţilor", a spus Marius Bocăneală, de 25 de ani, din Galaţi.
Puţinii angajaţi ai spitalului care au comentat situaţia, au ţinut să asigure pe toată lumea că pericolul îmbolnăvirii este minim.

„Pentru votare nu s-au împărţit măşti, pentru că nu e nevoie. Cei care sunt în secţie sau cei care vin să voteze nu intră pe secţiile spitalului, deci nu există risc de îmbolnăvire", a explicat Virginia Şaramet, asistenta de la camera de gardă.
Alertaţi de întrebările lansate de echipa „Adevărul", reprezentanţii spitalului au împărţit până la urmă, în grabă, mai multe măşti de protecţie membrilor comisiei de votare. Mai nimeni însă... nu s-a obosit să le poarte.