Braşov: EXCLUSIV / Eliana Mall, ţeapă pentru investitorii israelieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ythzak Lazar a luat ţeapă de la Zinger
Ythzak Lazar a luat ţeapă de la Zinger

Maor Zinger a luat 750.000 de dolari de la Ythzak Lazar contra 15% din complex. Ultetrior, afaceristul imobiliar a vândut spaţiile comerciale şi nu le-a mai dat nimic investitorilor, de la care a luat banii încă din 2004.

Povestea începe în 2004, când Ythzak Lazar şi fiul acestuia au încheiat un acord notarial cu Maor Zinger. Tranzacţia prevedea cumpărarea a 15% (cotă parte din clădiri şi din societatea de administrare) de la Eliana Mall. Scandalul a izbucnit în momentul în care Ythzak a aflat că Zinger a vândut tot mall-ul lui Sommer Arthur Mayer şi l-a lăsat cu ochii în soare.

„Nici nu am crezut că se poate întâmpla aşa ceva. Am auzit că a început să vândă pe bucăţi, dar nu am crezut. La acea vreme nu am putut să vin în România, pentru că am avut o operaţie la  picior, dar am dat telefon şi mi-a spus că nu trebuie să am încrede în zvonuri... Apoi, am venit în România şi nu am mai putut să dau de el", ne-a declarat Ythzak.

„Prietenul" Cohen

 În disperarea de cauză, Ythzak a aflat că Abrahama Cohen, un alt afacerist dubios din Braşov, despre care „Adevărul de Seară" a scris în luna noiembrie, este prieten cu Maor Zinger. În mai 2005, a primit promisiuni de ajutor: „Sunt singurul care poate să rezolve problema", s-a lăudat Cohen.

La un moment dat, chiar aşa a fost: Cohen l-a convins pe Zinger să încheie cu Ythzak un acord notarial prin care se oblige să dea, în schimbul părţii de 15% din Eliana Mall, alte două spaţii comerciale din Braşov şi o sumă de bani. Conform acordului, dacă nu se respecta contractul în integralitate, atunci Ythzak primea 30% din firma Tivina SRL (fosta Atlanta House Investments). Numai că, la scurt timp după încheierea acrodului, Zinger a vândut şi cele două spaţii comerciale promise...

În acest context, singura soluţie pentru păgubitul din Israel a fost calea instanţei. Tribunalul i-a dat dreptate lui Ithzak, iar la proces Cohen a venit ca martor al lui Zinger (deşi cei doi rechini imobiliari susţin acum că sunt certaţi). Mai mult, Zinger a încercat să tergiverseze procesul, susţinând că tranzacţia iniţială, din 2004, s-ar fi făcut sub ameninţare, dar Curtea de Apel a respins acuzaţiile.

Povestea înfiinţării Eliana Mall

În 21 februarie 2000, s-a încheiat contractul de concesiune nr. 40, între Primăria Braşov şi firma Dip&Gip, patronată de fostul deputat Dumitru Puchianu. Din partea societăţii a semnat contractul George Scripcaru, la acea vreme director comercial la firmă şi consilier local. Ulterior, terenul a trecut de la Dip&Gip la SC Depcom SRL, care avea ca asociat-administrator pe Angelica-Genica Scripcaru, soţia viceprimarului la momentul tranzacţiei.

Apoi, un nou act se încheie între Primărie şi Depcom, reprezentată acum prin Moldovan Niculina (cumnata primarului) şi Atlanta House SRL, patronată de soţii Ana-Gianina şi Maor Zinger (divorţaţi între timp). Apoi, jumătate din terenul care a ajuns la Atlanta House a fost cedat firmei Avasca Real Estate, a cetăţeanului elveţian Sommer Arthur Mayer.

Apoi, cele doua firme concesionare îşi cedează părţile de teren concesionat firmei Tivina SRL, unde acţionari sunt... Maor Zinger şi Sommer Arthur Mayer, afacere parafată de George Scripcaru, în calitate de primar de această dată.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite