Drumul Crucii, la Şumuleu- Ciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150.000 de pelerini romano-catolici au venit, de Rusalii, să se roage împreună la biserica de la Şumuleu Ciuc. Credincioşi din toate colţurile lumii participă în fiecare an la cel mai mare pelerinaj din centrul şi sud-estul Europei.

Pelerinii au început să sosească la Şumuleu încă de vineri dimineaţă. Ieri la amiază, pe dealul de lângă Miercurea Ciuc erau peste 150.000 de oameni care se rugau împreună pentru pace în lume, sănătate şi o viaţă mai bună.

Străzile oraşului Miercurea Ciucului au fost împodobite de sărbătoare, cu steaguri ale Ungariei, dar şi steaguri arpadiene ale Gărzii de Extremă Dreaptă din Ungaria. Oraşul a fost pur şi simplu invadat de pelerinii catolici, unii dintre ei venind pe jos kilometri buni, conform obiceiului vechi de sute de ani, din comunele învecinate Miercurii Ciuc, intonând cântece religioase.

S-au rugat la Fecioara Maria

Potrivit tradiţiei, înainte să urce dealul, pelerinii s-au închinat la statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană, rugându-se pentru sănătate, belşug, noroc şi mai ales pentru pace în lume.

Cei mai mulţi credincioşi au urcat pe jos dealul care leagă marea Catedrală Franciscană de Capela Salvator, urmând traseul denumit Drumul Crucii sau Dealul Golgotei, marcat de 14 cruci, simbolizând tot atâtea locuri de oprire a Mântuitorului, spre Dealul supliciului.  Ploaia torenţială şi frigul pătrunzător nu i-a oprit din drum pe credincioşi. Cu toţii au ascultat cu pioşenie slujba oficiată de câţiva preoţi catolici.

PENTRU FOTOGALERIE DE LA EVENIMENT, CLICK AICI

A venit special din Australia

Kalman Balint, de 62 de ani, a venit tocmai din Australia. A străbătut 24.000 de kilometri, pentru a participa la slujba de Rusalii de la Şumuleu. „Am venit împreună cu soţia. Eu sunt născut în România, dar de 24 de ani m-am stabilit în Australia alături de familie.Vin periodic aici, pentru că îmi place ţara natală. Acum am venit special pentru slujba de Rusalii. Am venit fiindcă mă simt mult mai bine după ce ascult liturghia. Am sufletul împăcat  şi am un sentiment plăcut. Nu pot să descriu în cuvinte ceea ce simţi după ce urci acest deal şi asculţi slujba", ne-a spus Kalman.

image

El spune că în acestă zi specială s-a rugat, în primul rând, pentru pace în lume, dar mai ales ca Dumnezeu să le ierte păcatele tuturor semenilor. „Cu rugăciune o să trecem peste toate, începând de la cataclismele care au lovit întreaga lume şi până la criza economică care ne-a afectat pe toţi. Este nevoie de timp şi de multă credinţă pentru a trece cu bine peste toate. Eu merg tot timpul la comunitate de români din Melbourne, unde ne rugăm", a mărturisit bărbatul.

image

De la manifestare nu au lipsit nici incidentele, câteva persoane având nevoie de îngrijiri medicale după ce au leşinat din cauza efortului depus la urcarea dealului.

Tradiţie de 500 de ani

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin religia unitariană. Credincioşii adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului István, din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei. În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni vin anual în pelerinaj la Şumuleu-Ciuc şi participă la marea procesiune religioasă.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite