Două fetiţe au încercat să se sinucidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorele au fost abadonate de mamale lor, plecate de ani buni în străinătate. Abandonate de părinţi şi vizitate foaret rar de rude, fetele au încercat să iasă în evidenţă printr-un gest extrem. Au fost salvate de un şofer din Sibiu.

Copilele au fugit, duminică noaptea, din Centrul de primire în regim de urgenţă „Domino" din Ghimbav, cu gândul de a-şi pune capăt zilelor. Larisa, de 13 ani, a vrut să se sinucidă pentru că era sătulă de temele pentru şcoală, iar Rania, de 10 ani, ducea prea tare dorul părinţilor.

Pentru a putea evada din Centru, fetiţele au improvizat o frânghie dintr-un cearşaf, au coborât pe o ţeavă şi au escaladat gardul instituţiei. Din fericire pentru ele, un şofer care mergea spre Sibiu le-a văzut pe marginea Drumului Naţional 1, între Ghimbav şi Codlea, şi a oprit maşina.

„M-am mirat ce căutau ele acolo. S-au urcat în maşină şi erau foarte speriate. Mi-au povestit că au evadat din centru şi au vrut să se sinucidă, fiindcă femeile de acolo le-au bătut. Amândouă mi-au spus că, mai demult, şi-au tăiat venele cu lama", a poveştit reporterilor „Adevărul de Seară" şoferul salvator, Ioan Popa, de 57 de ani, din Sibiu.

Provin din familii dezorganizate

Evadarea fetelor a ajuns şi la urechile poliţiştilor, dar şi a rudelor celor două fetiţe. Mătuşa Larisei, Liliana Runceanu, de 46 de ani, spune că fata i-a creat numai probleme.

„A vrut să se arunce de la etajul 4, îmi lua bani din casă pe ascuns şi nu vroia să meargă la şcoală şi să-şi facă şi lecţiile", spune Liliana Runceanu. Femeia a avut grijă de Larisa, până ca aceasta să ajungă la Centrul „Domino", acum o lună.

„A avut cele mai bune condiţii. Părinţii ei sunt depărţiţi. Mama ei este plecată de 6 ani în Italia şi de 4 ani încoace nu mai ştim nimic de ea. Tatăl ei stă în Bucureşti, nu are serviciul stabil şi nu poate avea grijă de ea", spune Liliana Runcea.

image

Dintr-o familie dezorganizată provine şi micuţa Rania, a cărei mamă este plecată în Spania de 7 ani, iar tatăl lucrează ca zilier. Atât ea, cât şi cei doi fraţi ai ei, de 11 şi 9 ani, au fost internaţi la Ghimbav, în decembrie anul trecut.

„Culmea, duminică s-a dus fratele meu la ea în vizită şi i-a spus că se omoară, că ea vrea să vină acasă, că nu mai vrea să stea acolo", spune îngândurat Ciprian Dima, de 23 de ani, unchiul Raniei.

image

Fetele vor fi despărţite

„Am solicitat Tribunalul pentru Minori şi Familie mutarea Larisei la Centrul «Dacia» din Rupea. Pe Rania încercăm să o reintregrăm în familie. Dacă nu reuşim, o vom muta la un centru din Făgăraş", a spus Radu Mailat, purtător de cuvânt la Protecţia Copilului. 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite