Braşov: Dilemă – Casă la ţară sau apartament la bloc?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Viaţa de la bloc nu se compară cu liniştea de la ţară” - Constantin Bucur
„Viaţa de la bloc nu se compară cu liniştea de la ţară” - Constantin Bucur

Liniştea satului se plăteşte destul de scump, mai ales când lipsesc utilităţile. Acum patru ani, Virginia şi Constantin Bucur au ales să-şi cumpere un teren în comuna Cristian şi să-şi clădească o căsuţă, pentru a scăpa de zumzetul oraşului.

În vremurile de glorie ale epocii comuniste, mii de români părăseau vatra satului pentru a se muta la bloc. Acum, situaţia s-a schimbat, iar în ultimii ani, sute de mii de români au lăsat „cutiile de chibrituri" pentru uliţa satului.

Aşa a făcut şi familia Bucur. Pentru cei doi, visul de a avea o căsuţă undeva departe de agitaţia oraşului a devenit realitate în anul 2006. „Stânsesem ceva bănuţi şi, încă din 1998, m-am apucat să caut un teren pentru casă. Preţurile erau destul de piperate şi trebuia să mă încadrez într-o anumită sumă, aşa că numai prin anul 2005 am şi reuşit să găsesc ceva, care să ne şi placă, dar şi să ne permitem să-l cumpărăm", a explicat Constantin.

„Nu există comparaţie cu oraşul"

În acel an, cei doi au început lucrările la noua casă din comuna Cristian şi, zilnic, după ce terminau serviciul, veneau cu bucurie pentru a le da o mână de ajutor muncitorilor. Casa a venit practic ca un cadou de Crăciun, în data de 24 decembrie 2006, firma de construcţii predându-le cheia, iar cei doi s-au mutat în noua locuinţă.

Nu există termen de comparaţie cu viaţa în oraş. Acum, dacă mi-ar da cineva o întreagă scară dintr-un bloc, nu m-aş mai muta înapoi. Să ai curtea ta, unde să poţi să faci un grătar fără să fii deranjat, sau să mănânci o roşie de lângă casă, sunt nişte senzaţii pe care nu o pot descrie în cuvinte. Mă bucur că, în sfârşit, am linişte şi nu mai trebuie să-mi fac programul de somn după petrecerile vecinilor mei", ne-a mărturisit Virginia.

Avantaje şi dezavantaje

Viaţa la ţară are însă, şi unele dezavantaje, iar marea nemulţumire a celor doi o reprezintă lipsa curentului electric şi neseriozitatea autorităţilor locale.

De când ne-am mutat, edilii ne-au promis că ne vor branşa şi pe noi la reţea. Din păcate, în ciuda insistenţelor tuturor celor care locuim în zonă, nu se face nimic concret, cu toate că stâlpii de curent nu sunt decât la 100 de metri de casă", s-a plâns Constantin. Totuşi, ei şi-au făcut un pic de confort, numai că pentru el trebuie să plătească destul de mult. Costurile încălzirii şi ale iluminatului îi ajunge chiar şi la câte 1.500 de lei pe lună. „Avem centrală termică şi consumăm cam două butelii pe săptămână pentru încălzire, iar benzina pentru generatorul electric ne ajunge şi la suma de 300 de lei. Este destul de greu, dar, chiar dacă de patru ierni stăm aşa, nu m-aş mai muta înapoi la oraş. Mai bine citesc la lumina lumânării decât să suport neînţelegerile dintre vecini, cum se întâmpla la bloc", consideră braşoveanul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite