Defrişările din „altarul“ giganţilor de la Şinca au fost anihilate (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

WWF luptă pentru a declara pădurea seculară din vecinătatea localităţii rezervaţie naturală. „Adevărul" şi „Adevărul de seară" sunt partenerii WWF pentru salvarea copacilor de dimensiuni record, de la exploatare.

Pentru început, WWF a încheiat un parteneriat cu autorităţile locale din Şinca, care s-au angajat ca, în următorii ani - până când pădurea va fi declarată rezervaţie naturală - să nu taie nici măcar o ramură din pădurea seculară, care se întinde pe aproape 350 de ha, în vecinătatea comunei.

image

Edilii primesc şi o compensaţie, în contul banilor care s-ar fi câştigat din exploatarea lemnului, respectiv 100.000 de lei. Înţelegerea a fost parafată, astăzi, de cele două părţi şi, pentru început, autorităţile locale au primit 40.000 de lei. Banii provin din cei 2% din impozitul pe venitul global, colectaţi în decursul anului trecut, campanie ce continuă şi anul acesta, dar şi din alte activităţi ale WWF.

image

„Putem vorbi de o pădure cvasivirgină, care încă nu a fost exploatată de om. O pădure care se autoregenerează şi unde găsim de la seminţe până la arbori care au peste 400 de ani. Pădurile de acest gen nu constituie decât 3% din suprafaţa totală împădurită a Europei. Trebuie să luptăm să le salvăm şi să nu intre în circuitul de producţie. Această pădure este ca un altar natural, unde singurul arhitect sunt legile lui Dumnezeu", ne-a declarat Radu Vlad, specialist forestier la WWF.

Reprezentanţii WWF spun că, anual, din exploatarea pădurilor, România are un venit de 250 de milioane de euro, o sumă infimă în comparaţie cu prejudiciul adus naturii. „Soluţia pe care noi o propunem este să creştem valoarea pentru masa lemnoasă exploatată, nu să extindem defrişările", a punctat Vlad.

Copaci gigant

image

Pădurea de la Şinca este unică prin faptul că exemplarele de aici ating dimensiuni care nici măcar nu se regăsesc în manualele de specialitate.

„De exemplu, fagii nu depăşesc 41 de metri înălţime, dar la Şinca ei ating şi peste 50 de metri şi un diametru de aproximativ 1,5 metri. La fel şi brazii, care au mai bine de 54 de m înălţime", a explicat Sorin Urdea, şeful Regiei Publice Locale a Pădurilor Şinca. Adevăraţi sequoia de România, care dacă se va constata că sunt într-adevăr cei mai înalţi din ţară, vor fi propuşi pentru Cartea Recordurilor. „Vrem să atragem atenţia şi UE că aceste păduri seculare trebuie protejate, dar în acelaşi timp şi proprietarii lor trebuie compensaţi", a spus Radu Vlad.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite