Braşov: Dan Mălureanu este fotograful îndrăgostit de călătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Mălureanu a făcut din fotografie un mod de viaţă Foto: Bogdan Crăciun
Dan Mălureanu a făcut din fotografie un mod de viaţă Foto: Bogdan Crăciun

Tânărul predă cursuri de fotografie copiilor şi vârstnicilor şi îi implică pe elevii săi în multe proiecte menite să le stimuleze imaginaţia.

Dan Mălureanu a terminat Liceului de Artă din Braşov, după care a dat admitere la Facultatea de Arte Plastice şi Design din Cluj. În 2002, după absolvire, a plecat să lucreze pe vas. „M-am întors anul trecut şi imediat mi-am cumpărat lentile şi aparate. Este foarte important să ai cu ce lucra", spune fotograful.

Cursuri de fotografie

Dan şi-a dorit să împărtăşească şi celorlalţi dragostea sa pentru fotografie şi predă cursuri în domeniu, la Centrul Cultural Reduta. Printre elevii săi s-au aflat şi copii, dar şi vârstnici, dornici să înveţe tainele fotografiei. „De anul trecut şi până acum am avut cam 130-140 de cursanţi, cărora le-am predat educaţia vizuală şi pe care i-am învăţat să pună mare accent pe observaţie. Totodată, i-am implicat în tot felul de proiecte. De exemplu, una dintre cursantele mele era administrator la o pensiune şi a dorit să facă acolo modificări. Aşa că i-am pus pe cursanţi să realizeze fotografii, pe care apoi le-am expus în pensiune", spune Dan.

brasov

Fotografie din cadrul proiectului „Zoo Braşov“

Fotograf la nunţi şi botezuri

Anul acesta, tânărul a realizat cu o grupă de cursanţi, un alt proiect. „Am mers cu ei la Grădina Zoologică şi am realizat fotografii. Apoi, fiecare dintre ei şi-a ales o lucrare, iar fotografiile au fost prezentate în cadrul unei expoziţii", spune Dan. Proiectul Zoo Braşov a fost foarte apreciat de public.

Activitatea lui Dan nu se limitează doar la cursurile de fotografie. El are un proiect în lucru, la care munceşte încă de anul trecut. Acesta se intitulează „Detaliu de artist" şi este un proiect pilot. „Scopul lui este de a crea imagini documentare şi de artă cu personalităţi din sfera artelor. Primul artist ales este Victor Rareş Mălureanu, artist român cu activitate în Nantes, Franţa", spune Dan. Pe lângă portrete, Dan a realizat o serie de fotografii documentare, dar a surprins şi peisaje inedite din ţară şi străinătate.

brasov

Imagine din seria "Focul lui Sumedru". Genul, fotografie documentară realizată în judeţul Argeş,  comuna Nucşoara 2009. 

Dan realizează şi fotografii la nunţi şi botezuri. „Chiar dacă e un domeniu mai comercial, poţi face ceva frumos", spune fotograful. Dan spune că cel mai mult îşi doreşte ca fotografiile pe care el le realizează să rămână în mintea celui care le priveşte „fiindcă asta înseamă o fotografie bună", conchide Dan Mălureanu.

brasov

Portret Victor-Rares Malureanu2009 (Proiect "Detaliu de artist")

Întrebări şi răspunsuri?

Merită să fii fotograf în ziua de azi?

Da, fiindcă eu sunt propriul meu stăpân. Vreau să acumulez cât mai multe experienţe şi mă interesează proiectele care au finalitate. De exemplu, acum pregătesc nişte tineri care vor lucra ca fotografi în străinătate, în sistemul hotelier.

Cât de mult te-a ajutat experienţa pe vas în ceea ce faci?

M-a învăţat să comunic foarte mult şi să socializez cu oamenii. Apoi, a mai fost munca de printshop, care mi-a stârnit dorinţa ca tot ceea ce fac să fac bine. Îmi place foarte mult să călătoresc.

Ce-i place:

„Îmi place sauna, să merg la bazin, să înot şi să merg pe munte. De asemenea, mai îmi plac filmele, îmi place să mă dau cu caiacul, să joc minigolf.  Îmi place şi lucrurile organizate", spune fotograful.

Ce nu-i place:

 „Nu-mi place lipsa de bun simţ, sâcâiala, nu-mi plac oamenii care nu respectă domeniul de activitate al altuia, mitocanii şi obrăzniciile, nu-mi place când nu am timp şi nu-mi place administraţia şi politica fiindcă îmi creează dureri în stomac", spune Dan Mălureanu.

Profil.

Născut. 1 iulie 1977, Braşov

Studii. Universitatea de Arte plastice şi Design Cluj

Familie. Necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite