Braşov: Csiki Petre dresează câinii de securitate de la Otopeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a deschis şcoală de dresaj la numai 19 ani şi, în scurt timp, a ajuns unul dintre cei mai de succces instructori pe plan internaţional. 

Totul a început cu o expoziţie de câini din Parcul Tractorul. Avea numai zece ani. Şi-a dorit şi el un câine şi a încercat din răsputeri să îşi convingă părinţii să îi cumpere unul. „Am implorat, am plâns şi până la urmă i-am înduplecat pe ai mei să îmi ia un pui de doberman. I-am pus numele Rita",  îşi aminteşte tânărul.

Rita a fost de altfel şi primul câine pe care l-a dresat chiar el. „Am pornit cu o lesă în mână. M-am înscris la un club de dresaj şi am învăţat să comunic foarte bine şi cu patrupedele şi cu stăpânii lor. O calitate superioară a dresajului o conferă educarea stăpânului şi, o dată pe săptămână, acesta trebuie să participe la orele de dresaj", mai adaugă Petre.

Tânărul nu ezită să compare mintea câinelui cu un burete, care absoarbe atât lucrurile bune cât şi cele rele, sau cu un calculator. Are foarte multă informaţie înmagazinată, dar stăpânul trebuie să ştie exact ce să îi ceară pentru a primi ceea ce vrea.

image

A dresat câinii lui Adrian Năstase

Cei patru câini ţinuţi la Cornu de fostul prim ministru Adrian Năstase au fost dresaţi de Csiki Petre. Primul mare succes internaţional l-a avut la începuturile carierei. Atunci a dresat un pitbull care a lucrat cu Forţele Speciale de Intervenţie KFOR, din Iugoslavia, dar şi cinci câini folosiţi pentru salvare montană la Mont Blanc, în Franţa.

Am dresat şi câinele Ambasadorului Iranului, al unui manager de la Microsoft şi ai mai multor parlamentari şi miniştrii. Cel mai mult mi-a plăcut să dresez câinele unuia dintre emirii Dubaiului, un om de o calitate excepţională, de la care am învăţat câteva principii de viaţă. Majoritatea sunt clienţi de top, din punct de vedere financiar mai ales, pentru că nu oricine îşi permite să dea între 200 şi 1.000 de euro lunar pentru dresajul câinelui. Preţul diferă în funcţie de ce trebuie învăţat patrupedul şi o disciplină minimă durează aproximativ trei luni", mai spune instructorul. 

Pentru a putea dresa câini proveniţi din diferite ţări, tânărul a învâţat să facă dresajul în cinci limbi: română, maghiară, engleză, franceză şi germană.

Ultima sarcină de importanţă, primită de instructorul braşovean, este antrenare câinilor de securitate de la Aeroportul Otopeni. „Există câinii de control, cei antrenaţi de poliţie şi este nevoie de câini de supracontrol, mai bine pregătiţi decât aceia. Acum pregătesc nişte câini cu care trebuie să dau examene pentru a demonstra că pot face dresura la nivelul corespunzător", povesteşte Csiki Petre.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai mare succes al tău?

Blacky este câinele pe care l-am pregătit pentru cartea recordurilor pentru cele mai multe comenzi învăţate, dar stăpânul nu a mai putut finanţa proiectul. Este un ciobănesc german care ştie comenzile în română şi maghiară, se dă pe tobogan, urcă pe scară verticală, coboară în ham de pe clădire , intră pe geam să atace, face paza persoanei, obiectului şi ştie să ia urma şi să fie escortă. E un adevărat soldat. 

Ai scris şi la ziar?

Timp de patru ani am avut o rubrică  numită „Colţul dresorului", pentru cei care nu îi permit să îşi dea câinele la dresaj.  

Ce-i place

„Îmi place liniştea şi mai ales apa. Oriunde merg, mai ales în concediu, trebuie să am un ochi de apă în apropiere. Măcar să o ating cu mâna. Altfel, parcă am mers degeaba". 

Ce nu-i place

„Atât de multe nu îmi plac încât e prea mult de spus. În primul rând prostia şi mai ales nesimţirea. Dacă nu ar exista nesimţire, am fi cu toţii mai înţelepţi. Eu consider că toate necazurile pornesc de la nesimţirea care, din păcate, la poporul balcanic este pregnantă".  

PROFIL

Născut: 15 decembrie 1983, Braşov

Studii: Grupul Şcolar Industrial Astra

Familie: divorţat 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite