Cristina Tănase, muzeograful care vă dezvăluie istoria recentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Tănase este muzeograf şi aduce mai aproape de oameni evenimentele recente ale istoriei, îmbrăcându-le într-un ambalaj atractiv şi accesibil.

Încă din şcoala generală, Cristina a fost atrasă de geografie şi istorie. Pentru că iubea cele două domenii în aceeaşi măsură, când a venit vremea marilor alegeri balanţa s-a înclinat spre istorie dintr-un motiv copios de amuzant.

Aveam de ales între Sibiu şi Bucureşti. Am ales istoria pentru că legăturile de cale ferată erau mai bune pe vremea aceea spre Bucureşti decât spre Sibiu", mărturiseşte Cristina.

După absovirea facultăţii, Cristina Tănase şi-a împlinit visul din copilărie, acela de a fi la catedră. A obţinut un post de profesor de istorie la Şcoala Generală din Racoş.

Era foarte departe, dar eu eram atât de încântată de relaţia cu elevii şi de rezultatele lor, încât nu a contat. Până când, am simţit că încep să mă plafonez şi mi-am dorit altceva", spune muzeograful. 

De opt ani este muzeograf la Muzeului Judeţean de Istorie, adăpostit de Casa Sfatului şi studiază istoria contemporană şi recentă.

Expoziţii inedite

Una dintre cele mai interesante expoziţii gândite şi realizate de Cristina a fost „Braşov - Oraşul Stalin",  un oraş în care cultul personalităţii a fost dus la extrem. Muzeograful a utilizat imagini din colecţia muzeului, dar şi de la colecţionari, mărturii din perioada deceniului în care oraşul de la poalele Tâmpei a purtat numele dictatorului rus şi le-a expus la muzeu pentru a readuce în memoria publicului acea perioadă.

Expoziţia se referă la o perioadă întunecată a oraşului, dar am simţit-o ca pe copilul meu de suflet. Pot spune că am pornit de la zero şi am considerat că a fost un succes, având în vedere numărul mare de vizitatori, mulţi dintre ei veniţi special pentru acest eveniment", declară muzeograful.

Cele mai interesante exponate au fost imaginile în care apar statuile dictatorului, proiectul clădirii viitoarei universităţi şi inscripţia „Stalin" de pe  Tâmpa. „Nu am găsit imagini originale în care inscripţia să fie vizibilă, astfel că am utilizat o carte poştală ilustrată, în care numele scris cu brazi era estompat şi greu de observat. Aşa că am prelucrat imaginea respectivă astfel încât vizitatorii să îşi facă o idee despre cum arăta Tâmpa în acea perioadă", mai spune Cristina Tănase.

O altă expoziţie inedită la realizarea căreia Cristina a participat este o expoziţie virtuală, despre Primul Război Mondial. Practic, pe un televizor, vizitatorii pot vedea ce se întâmpla în tranşee.

În perioadele de repaos soldaţii jucau cărţi, vânau şobolani, îşi amenajau tanşeele ca pe nişte locuinţe, îşi scriau sau îşi citeau corespondenţa etc. Nu lipsesc nici frizerul, cizmarul sau dentistul. Imaginile pot fi vizionate în cadrul expoziţiei", spune muzeograful.

Cristina Tănase este cea care a realizat pliantul de promovare a Muzeului de Istorie, astfel încât persoanele care intră în contact cu acesta şi nu au văzut muzeul să îşi dorească să vină să-l vadă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vă definiţi, ca profesor sau ca muzeograf?

Când am fost profesor m-am definit ca profesor, pentru că de mic copil mi-am dorit să îmbrăţişez această carieră. Mi-au plăcut şi îmi plac şi acum foarte mult copiii şi oamenii, în general. La fel, meseria de muzeograf o fac cu foarte multă pasiune şi plăcere.

Cum aţi caracteriza interesul braşovenilor pentru cultură?

Cred că, cel puţin în ultimii ani, braşovenii sunt chiar interesaţi de proiectele culturale. Se vede acest lucru nu numai prin vizitele pe care le fac la muzee, ci chiar şi prin frecventarea instituţiilor de cultură din Braşov. Dovadă este ediţia din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor", când numai la Muzeul de Istorie au venit 2.300 de vizitatori, în doar câteva ore, în timp ce în anii trecuţi numărul acestora ajunsese la doar 400-500.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să călătoresc. Am fost în toată Europa. Mi-ar plăcea să ajung şi pe alte meleaguri, dar, decomadată, nu mi s-a ivit ocazia. Îmi place să studiez oamenii, ei reprezintă una dintre pasiunile mele. Îmi place să citesc, să mă documentez, fiecare subiect abordat consider că îmi deschide un nou orizont", declară Cristina Tănase.

Ce nu-i place

„Nu-mi place incultura, nu-mi place falsitatea , nu-mi place urâţenia. Şi când spun asta mă refer strict la caraterul uman", mai spune Cristina Tănase.

Profil.

Născută. 24 martie 1967, Braşov.

Studii.  Facultatea de Istorie, Universitatea "Dimitrie Cantemir" Bucureşti

Familie. Căsătorită, un băiat. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite