Cornelia Sandu, instructorul de înot al micuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornelia Sandu este pasionată de înot, iar în urmă cu câţiva ani a hotărât să împartă această pasiune şi cu alţii. Elevii săi preferaţi sunt copiii, cărora le predă lecţii de înot.

Braşoveanca iubeşte înotul din copilărie. A învăţat să înoate cu ajutorul unui instructor şi a fost atât de îndrăgostită de apă şi de bazin, încât nimeni nu a putut să o ţină departe de bălăceală. „Mergeam la bazin împreună cu fraţii mei. Aceasta era distracţia noastră favorită. Am fi stat toată ziua în apă fără probleme. Era imposibil să nu înveţi să înoţi", îşi aminteşte Cornelia Sandu.

La numai opt ani, braşoveanca a început să facă înot de performanţă. „Mă pregăteam ore în şir. Condiţia fizică este foarte importantă atunci când faci un sport de performanţă. Fiecare concurs era o provocare. Am avut un profesor care a ştiut tot timpul cum să ne motiveze, indiferent că era vorba de dulciuri sau de alte recompense, tot timpul aveam ceva de câştigat, dacă realizam timpi buni", spune înotătoarea.

  La terminarea liceului, Cornelia Sandu a început să o ajute pe sora sa, care era instructor de înot. „Pe timpul verii, sora mea avea mulţi elevi şi avea nevoie de ajutor. Aşa am început să dau lecţii, cot la cot cu ea. Mai târziu, m-am gândit că aş putea să fac şi eu acelaşi lucru, separat", mărturiseşte braşoveanca.

image

Cornelia Sandu a devenit astfel instructor şi a ales să fie profesoară doar pentru copii. Micuţii au între trei şi şapte ani şi iau lecţii în grupe de câte 15-17 elevi. Pe parcursul a 12 şedinţe, braşoveanca îi iniţiază pe micuţi în tainele înotului. „Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii. Fetele învaţă să înoate mai repede decât băieţii, pentru că sunt mai conştiincioase. Îmi sunt dragi şi devin repede prietena lor. Lucrez cu fiecare în parte şi încerc să îi fac să se îndrăgostească de acest sport", spune Cornelia Sandu.

Are elevi de elită

Tânăra are elevi care nu vor să se mai despartă de ea, după câţiva ani de înot. „Am un elev, un băieţel, care a venit la cursuri de la doi ani şi ceva. Acum are cinci ani şi nu vrea să treacă la etapa următoare numai ca să nu îşi schimbe profesorul", mărturiseşte braşoveanca. Mulţi dintre elevii Corneliei Sandu ajung să facă performanţă mai târziu.

„În acest moment, şase dintre foştii mei elevi fac înot de performanţă şi sunt foarte buni în ceea ce fac. Au obţinut mai multe premii şi distincţii la întrecerile dintre cluburi", mai spune înotătoarea. Tânăra povesteşte că cei mai mici elevi care vin la cursurile sale trec printr-o etapă de acomodare, timp în care nu intră în bazin fară aripioare ajutătoare. „Părinţii se tem la început, dar apoi îşi dau seama că micuţii lor sunt pe mâini bune", mai spune Cornelia Sandu.

Profil

Născută. 24 noiembrie 1981, Braşov.

Studii. Masterat „management Financiar-Contabil", Bucureşti.

Familie. Necăsătorită.

Ce-i place?

„Îmi place să înot şi să mă plimb cât pot de mult în natură. Sunt îndrăgostită de călătorii şi prefer oricând o vacanţă la o cabană decât o deplasare cu maşina sau avionul. Îmi plac foarte mult copiii şi îmi place să lucrez cu ei, sunt drăgălaşi şi dornici să înveţe".

Ce nu-i place?

„Nu îmi plac oamenii prefăcuţi, mincinoşi, care încearcă să pară altceva decât sunt. Detest acest tip de comportament şi îi evit pe oamenii care şi-l însuşesc. Nu îmi place să calc rufe, am urât întotdeauna să fac acest lucru".

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai învăţat să înoţi?

Obişnuiam să merg cu fraţii mei la bazin, dar fericirea noastră cea mai mare a fost când mama noastră s-a angajat la un centru sportiv, unde exista şi piscină. Înotam cât ne ţineau puterile şi eram extrem de încântaţi. Paradoxal, părinţii noştri nu ştiau să înoate şi nici nu au învăţat niciodată.

De ce ai ales să dai lecţii de înot copiilor?

Copiii îmi sunt şi foarte dragi, aşa că am zis să fac o încercare. S-au dovedit a fi şi nişte elevi cu care se lucrează uşor. Sunt dornici să înveţe şi sunt mai puţin marcaţi de anumite fobii. Primul pas pentru a învăţa să înoţi este să înlături teama. Copiii fac acest lucru uşor, sunt ascultători şi învaţă repede. Înotul este pentru ei o joacă, iar distracţia este garantată.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite