Braşov: Constantin Gros le dă o mână de ajutor pensionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşoveanul speră că îşi va putea ajuta în continuare semenii
Braşoveanul speră că îşi va putea ajuta în continuare semenii

A înfiinţat o asociaţie, care, pe lângă sprijin financiar, le oferă pensionarilor şi o posibilitate de socializare.

O zicală din popor spune că „cine n-are bătrâni, să-şi cumpere!". Din păcate, aceasta a rămas doar o vorbă, iar de cele mai multe ori, vârstnicii sunt daţi la o parte şi trataţi cu indiferenţă.

Nemulţumit de acest lucru, Constantin Gros s-a gândit că poate veni în sprijinul bătrânilor. În 2006, alături de câţiva cunoscuţi, a pus bazele unei asociaţii, care are drept scop principal întrajutorarea pensionarilor.

Din dorinţa de caritate

Bărbatul ne-a spus că a înfiinţat această asociaţie din dorinţa de a-şi ajuta semenii aflaţi în dificultate. „Am vrut să le dau un ajutor real. Majoritatea asociaţiilor de acest gen au scopuri mercantile, lucrative şi am considerat că este nevoie de o asociaţie, care să aducă un ajutor real acestei categorii defavorizate", a explicat braşoveanul.

Pensionarii pot obţine împrumuturi fără niciun fel de dobândă. „Majoritatea celor înscrişi stau la bloc, iar în afară de aer, trebuie practic să plătească totul. Nu pot avea o gospodărie, unde să cultive ceva, să crească o pasăre şi să se mai cârpească cumva. Totul este scump şi lumea are nevoie de ajutor. Practic noi le oferim împrumuturi cu o dobândă modică, dar şi ajutoare în caz de deces sau calamitate", a spus Constantin Gros.

Interesele mai presus de respect

Cum era o organizaţie non-profit, bărbatul a început să bată din poartă în poartă pentru a obţine unele sponsorizări, însă, singura mână de ajutor i-a fost întinsă de către Consiliul Judeţean care i-a oferit un sediu pentru asociaţie.

„A fost destul de greu să ne facem cunoscuţi, fiindcă nu am avut parte de o mediatizare incisivă. Din păcate, cei cu dare de mână ne-au refuzat şi chiar şi autorităţile locale ne-au tratat cu indiferenţă atunci când am cerut un sediu. Din păcate, se pun interesele politice mai presus de respectul pentru vârsta a treia şi nu ţi se oferă nimic dacă nu te dai de partea cuiva. Totuşi, am reuşit să ne gospodărim şi fără să avem sprijin din afară", ne-a destăinuit Constantin Gros.

Excursii pentru pensionari

Gros

În ciuda acestor impedimente bărbatul a reuşit să strângă de la cei mai avuţi şi a organizat în fiecare an cel puţin câte o excursie prin ţară sau câte un bal cu ocazia diferitor evenimente mai importante. „Contează foarte mult această socializare, să mai meargă prin lume şi să mai vadă şi alte locuri. Pe viitor, am dori să organizăm o excursie şi în afara ţării. Sunt persoane, care sunt în etate, dar n-au văzut niciodată unde este graniţa ţării. Este păcat să fie marginalizaţi, să stea toată ziua în faţa televizorului şi să facă integrame", consideră braşoveanul.

Dorinţa lui Constantin Gros este de a face un album foto, care să cuprindă toate pozele, ce sunt reprezentative pentru asociaţie.

Întrebări şi răspunsuri:

Sunt acum mai multe cereri de împrumut?

Putem spune că problemele economice se resimt dacă luăm în calcul că numărul împrumuturilor a crescut semnificativ. Numai în luna decembrie, înainte de sărbători, am dat împrumuturi de 160 de milioane de lei. Veneau oamenii cu lacrimi în ochi şi se plângeau că nu mai au ce pune pe masă.

Care sunt planurile de viitor?

Vrem să exindem asociaţia şi să ne facem filiale şi în alte localităţi ale judeţului. Au venit foarte mulţi la noi, le-a plăcut sistemul şi au spus că vor să facă şi la ei. Primele locaţii la care ne-am gândit sunt Prejmer şi Codlea.

Ce-i place:

„Una dintre pasiunile mele este navomodelismul, numai că din cauza serviciului nu am putut să-i acord foarte mult timp. De asemenea, îmi place să fiu între oameni, să mă simt bine şi să-i fac şi pe ei să se simtă bine", s-a destăinuit bărbatul.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac lipsa de bun simţ, ipocrizia şi oamenii care nu au caracter. În rest nu sunt alte lucruri care să mă deranjeze, dar aceste lucruri negative pe care le-am enumerat pot fi aplicate la mai multe categorii de oameni", a explicat Gros.

Profil:

Născut: 16 aprilie 1946, Lupeni

Studii: Şcoala Superioară de Ofiţeri Piteşti

Familie: Căsătorit, doi copii

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite