Braşov: Comemorare la Muzeul de Etnografie din Rupea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea" din Rupea găzduieşte mâine, începând cu ora 15.00, întâlnirea cu locuitorii satului Paloş, pentru comemorarea  folcloristului şi etnografului  Gheorghe Cernea (1898 - 1965) originar din satul Paloş.

Gheorghe Cernea, cea mai marcantă personalitate a zonei Rupea, dedicată folclorului şi etnografiei româneşti va fi comemorat mâine, la Rupea. Meritele sale au fost recunoscute de elite ale culturii româneşti precum: Nicolae Iorga, Tiberiu Brediceanu şi Octav Suluţiu.

Cercetător neobosit al satelor din sudul Transilvaniei, îndeosebi din Podişul Târnavelor, Gheorghe Cernea a cules un vast material folcloric literar şi muzical, valorificat în volume de mici dimensiuni. Printre acestea se numără volumul său de debut „Floricele din jurul Cohalmului. Poezii populare din Ardeal", apărut în 1929, la Bucureşti.

A vrut să deschidă un muzeu la Sighişoara

De-a lungul timpului, cercetătorul conferenţiază despre valoarea creaţiei populare româneşti, organizează expoziţii etnografice la Sibiu, Făgăraş, Paloş, înfiinţează în perioada interbelică la Bucureşti un ziar şi o societate culturală, şezători folclorice, participă la emisiuni radiofonice.De asemenea, în decursul vieţii a colecţionat peste 8000 obiecte cu valoare etnografică pentru a întemeia un muzeu la Sighişoara, lucru care a rămas un deziderat din cauza războiului şi a regimului comunist.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite