Braşov: Cocoşul va fi împuşcat în comuna Apaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Copiii se vor întrece în tainele tragerii cu arbaleta
Braşov: Copiii se vor întrece în tainele tragerii cu arbaleta

Localnicii sărbătoresc cu mic cu mare obiceiul maghiarilor. „Împuşcatul cocoşului" este o tradiţie veche de 400 de ani. Ceremonialul se desfăşoară în fiecare an, în prima zi de Paşte.

Se crede ca originea obiceiului este legată de o legendă a locului, care spune ca în secolul al XVI - lea, în timpul unei invazii tătare, populaţia din zonă s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântec de cocoş şi locuitorii refugiaţi în interiorul zidurilor au fost descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât pedepsirea cocoşului trădător. În zilele noastre, participanţii la acest eveniment sunt copiii, scopul sărbătorii fiind iniţierea celor mici în tainele tragerii cu arbaleta. Locul cocoşului este luat, de multe ori, de un panou pe care este pictat un cocoş.

Copiii care participă la acest obicei sunt îmbrăcaţi în costume populare. După slujba de la biserică toată lumea porneşte în paradă, în frunte cu fanfara, spre marginea satului, sub un deal, unde se desfăşoară ceremonialul.

Judecarea cocoşului

Înainte de împuşcarea cocoşului, micuţii satului spun poezii şi cântă, după un ritual bine stabilit înainte. Această parte a evenimentului constituie de fapt „judecarea" cocoşului.

După ce „trădătorul" este găsit vinovat, pedeapsa lui este moartea prin împuşcare. Astfel, copiii se aliniază în faţa ţintei şi se trece la tragere. Fiecare băiat trage la ţintă de trei ori şi cel care îl nimereşte în centrul inimii devine eroul evenimentului. Ziua se încheie cu o masă şi un bal tradiţional.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite