Claudia Cristina Joiţa crează îmbrăcăminte medievală-modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este îndrăgostită de hainele tradiţionale şi medievale pe care le modernizează şi le adaptează cerinţelor actuale ale modei.

I-a plăcut dintotdeauna să coasă. Era doar o puştoaică pe vremea când copia modelele de pe feţele de masă ale prietenelor bunicii ei şi le reproducea acasă. Cel mai mult îi plăcea să croşeteze, lucru care a ajutat-o atât pe parcursul şcolii generale cât şi a liceului şi facultăţii.

„Mi-am croşetat singură toate puloverele. Îmi făceam şi rochii şi fuste croşetate, cum se purtau la acea vreme. În liceu şi în facultate mi-am făcut foarte multe haine", îşi aminteşte Claudia. Chiar şi rochia de mireasă şi-a croit-o şi cusut-o singură. Pentru nunta ei a creat şi cusut şi rochiile purtate de cele două surori şi de mama ei.

Un nou început

În timp, croitoria a rămas la stadiul de pasiune. Nu a făcut din asta o carieră, până în 1994 când a rămas fără slujba de inginer. „A trebuit să găsesc altceva de făcut. Până atunci nu făcusem haine decât pentru mine şi pentru rudele mele. Am început să am însă cereri de la prietenele mele. Apoi au fost din ce în ce mai multe cliente. Făceam haine la comandă, exact cum şi le doreau, doar că îmi puneam şi eu amprena. Erau personalizate cu mici elemente de la mine", spune femeia.

În anul 2000 şi-a deschis un atelier de croitorie. Recunoaşte că începutul nu a fost uşor. „Am vrut să fac un atelier în care toţi să fim ca o familie şi am reuşit. Şi eu am învăţat mult de la angajatele mele pentru că nu aveam decât un curs făcut prin AJOFM, nu o şcoală de croitorie în adevăratul sens al cuvântului", spune braşoveanca.

Anul 2009 a fost din nou unul de răscruce pentru ea. Criza a lovit şi în acest domeniu, astfel că a trebuit să se gândească rapid la o variantă nouă pentru a rămâne pe piaţă. Aşa a îndreptat-o destinul spre o altă pasiune a vieţii ei: hainele tradiţionale şi medievale.

„Se caută foarte puţin astfel de haine pentru că sunt scumpe. O singură ie este câteva sute de lei, de exemplu. Eu am reuşit să le combin şi am ajuns să fac haine moderne cu tente tradiţionale sau medievale. Preţurile sunt acceptabile şi poate aşa vom reuşi să mai promovăm şi tradiţiile noastre şi materialele naturale cum sunt cânepa, inul sau bumbacul. Adică altceva decât ce vine din China sau Turcia", mai adaugă Claudia.

Stilul a prins mai repede decât se aştepta şi creatoarea a fost deja invitată la foarte multe târguri medievale şi nu numai. Astăzi s-a întors de la Festivalul Medieval de la Mediaş, iar la începutul lunii mai a participat la Festivalul Medieval de la Braşov.

Întrebări şi răspunsuri

Faci doar haine pentru adulţi?

Eu fac de toate. Hainuţele pentru copii făcute de mine se găsesc în magazinele din centru, dar fac şi globuri,  genţi de pânză, pictate de mine cu o vopsea specială care nu se ia la spălat, săculeţi pentru cadouri, bentiţe de pus la gât sau pe cap, dar şi mănuşi. Practic tot ce se poate face manual.

Ai făcut haine şi pentru televiziuni?

Am lucrat mulţi ani pentru prezentatoarele de la Antena 1 şi RTT. Mare parte din hainele purtate de ele au fost create şi cusute la mine în atelier. Şi acum mai vin la mine foarte multe cliente care lucrează în presă, chiar şi de la PRO TV.

Ce-i place

„Îmi place să ies în natură şi să citesc de fiecare dată când am ocazia. Îmi place epoca medievală şi poveştile de dragoste de la acea vreme. Acum tot încerc să recitesc «O mie şi una de nopţi» necenzurată, doar că timpul nu mă prea ajută în acest moment"

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii leneşi. Am o mare problemă cu ei şi cu cei care se plâng, dar nu mişcă un deget pentru a schimba situaţia. Nu îmi plac nici gândacii sau mâncărurile expandate. Nu mănânc chips-uri, snaks-uri sau sticks-uri şi nici nu beau decât sucuri naturale"

PROFIL

NĂSCUTĂ: 20 martie 1965, Vălenii de Munte, Prahova

STUDII: Universitatea Braşov, secţia Automobile Rutiere

FAMILIE: căsătorită

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite