EXCLUSIV: Cercetători CNSAS, acuzaţi de furt intelectual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Pavel este printre puţinii care au salvat imagini de la eveniment, foto: Stelian Grăjdan
Paul Pavel este printre puţinii care au salvat imagini de la eveniment, foto: Stelian Grăjdan

Un braşovean care a făcut poze în timpul revoltei din 1987  îi acuză pe cercetători că i-au folosit, fără drept, fotografiile. Cercetătorii refuză să facă declaraţii şi neagă orice implicare. Spun că fotografiile le-au fost puse la dispoziţie de Asociaţia 15 Noiembrie.

Paul Pavel este unul dintre puţinii braşoveni care a reuşit să salveze imagini din timpul revoltei muncitoreşti din 15 noimbrie 1987. Braşoveanul a riscat foarte mult şi a reuşit să treacă de filtrele securităţii.

La Prefectură, te controlau, îţi luau aparatul şi ţi-l călcau în picioare. După ce am developat fotografiile am distrus negativele", îşi aminteşte Paul Pavel.

Fotografii riscante

Braşoveanul a ascuns fotografiile şi nu le-a scos la lumină decât în anul 2007, când a avut loc o expoziţie pe tema mişcării de rezistenţă, organizată de Muzeul „Casa Mureşenilor" şi CNSAS.

Atunci când le-am expus am specificat clar pe fotografii «a nu se reproduce». De atunci, au început să facă înconjurul lumii fără ca sursa să fie specificată", mai spune autorul fotografiilor.

La deschiderea expoziţiei „Harta Solidarităţii- Mişcări de rezistenţă în Europa de Centru şi Est, în perioada 1956-1987", realizată de către Asociaţia 15 noiembrie 1987, în colaborare cu doi cercetători CNSAS, Paula Pavel a fost foarte revoltat să-şi regăsească fotografiile a căror sursă era „arhiva Asociaţiei 15 noimbrie 1987".

Paul Pavel

Nu mi-a venit să cred. Sunt uimit, mai ales că îi cunoşteam pe cercetătorii care au realizat expoziţia. Au vrut să-mi cumpere fotografiile, dar nu ne-am înţeles la preţ. Mi-au oferit 60 de euro pe ambele fotografii şi mi-au cerut să le dau dreptul de publicare. Nu poţi vinde materiale istorice de valoare la un asemenea preţ. A nu se înţelege că le-am făcut ca să mă uit la ele. Aş vrea doar să se specifice sursa fotografiilor. Atât", a spus Paul Pavel.

„Să ne dea în judecată"

În replică, Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei 15 noiembrie, a declarat că nu-l cunoaşte pe Paul Pavel.

Mi se pare un lucru foarte ciudat să vinzi asemenea fotografii. Asociaţia are o campanie prin care oamenii care au reuşit să fotografieze sunt rugaţi să completeze arhiva noastră. Dacă domnul în cauză crede că i s-a făcut o nedreptate să ne dea în judecată. Noi am vrut să arătăm că a existat 15 noiembrie. Nu am făcut niciodată asemenea lucruri pentru bani", a spus Florin Postolachi.

Cercetătorii CNSAS neagă orice legătură cu Paul Pavel şi susţin că fotografiile le-au fost puse la dispoziţie de către Asociaţia 15 Noiembrie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite