Braşov: „Cerceii“ animalelor cresc preţul mielului cu 30 %

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile crescătorilor de animale au obligaţia să crotalieze animalele din fermele private, pe banii lor. Până anul trecut, costurile erau suportate de stat, atât pentru micii gospodari, cât şi pentru fermieri. Din 2011 însă mai au gratuitate doar micii gospodari.  

Inspectorii sanitar veterinari din Mureş sunt nemulţumiţi, că până la această dată, nicio Asociaţie nu s-a înregistrat la DSVSA pentru a face această activitate. Reprezentanţii crescătorilor de animale îi contrazic şi spun că sunt pregătiţi să preia această activitate, însă nu doresc să li se impună de unde să cumpere crotaliile.

Iacob Boca, preşedintele filialei Mureş a Asociaţiei Crescătorilor de Taurine spune că, dacă la DSVSA Mureş costul unui crotaliu pentru o bovină este de circa 5 lei, la alte societăţi germane preţul este la mai puţin de jumătate.  

ANSVSA a înregistrat, la nivel naţional, şapte furnizori pentru crotaliile de ovine şi caprine, cinci pentru crotalii de bovine şi trei pentru crotalii pentru porci.

Se anunţă scumpiri

Crescătorii de animale din Braşov sunt şi ei nemulţumiţi. „Decizia de a ne achita crotaliile a fost luată la nivel european, unde stimulentele financiare pe care crescătorii de animale le primesc de la stat sunt de 18-28 euro/an pentru fiecare animal, pe când noi primim doar 40 lei/an. Odată cu achitarea obligatorie a crotaliilor şi dublarea preţului la furaje, crescătorul nu se mai alege cu absolut nimic din subvenţia de la stat. Anul ăsta e durere", a declarat Eugen Gonţea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Braşov. La Braşov preţul crotaliilor este între 7 şi 12 lei bucata. 

Din această cauză, de Paşte, preparatele din carne de miel vor fi un lux pentru braşoveni. Preţul unui kilogram de carne de miel românesc va creşte. „Este inevitabilă scumpirea cărnii de miel cu circa 20-30 %. Depindem însă foarte mult de piaţa europeană, unde preţurile la carnea de ovine creşte alarmant", a mai spus Eugen Gonţea. Anul trecut, un kilogram de carne de miel a costat 20 de lei.

Pe de altă parte, cresctorii de animale din judeţul Sibiu mai speră că se va schimba ceva. „ Dacă aşa a decis statul, să plătim noi, ne conformăm, ce să facem? Problema este că şi manopera trebuie să o plătim noi, adică mai dăm alţi bani medicilor veterinari să pună crotaliile animalelor. Medicii veterinari asta nu vor să scape din mânăm banii pe care îi încasează de la noi. Există un proiect de lege în Parlament pe tema asta, aşteptăm zilele acestea să vedem ce se întâmplă", a declarat Andrei Marcel, preşedintele Sindicatului  Crescătorilor de Ovine din Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite