Braşov: Ceasul din Turnul Sfatului, blocat de investiţia de 16.975 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanismul adus din Germania, pentru a reînvia cel mai vechi clopot din Braşov, a oprit ceasul din Turnul Sfatului.

Bătrânul clopot din Braşov, turnat în 1960, a fost repus total în funcţiune, sâmbăta trecută, printr-o ceremonie specială. Chiar dacă totul părea în regulă, după doar câteva zile s-a constata că noul mecanism face ceasul din turn să nu mai dea ora exactă.

Potrivit specialiştilor, problema o reprezintă faptul că mecanismul montat a fost făcut pentru biserici cu turn înalt de 30-40 de metri, pe când cel de la noi are doar 15 metri, motiv pentru care greutăţile ceasului şi ale clopotului acţionează mai greu.

Mecanismul destinat acţionării vechiului clopot a fost achiziţionat de la München, dintr-un muzeu de ceasuri, unde a fost păstrat timp de 17 ani. Noul mecanism a costat 16.975 de lei, iar cel vechi a fost expus la Muzeul de Istorie. Până acum, clopotul a fost acţionat manual, pentru a anunţa ora exactă.

Reglaje în turn

Pentru efectuarea lucrărilor necesare de reglare a ceasului din Turnul Sfatului, luni şi marţi, acesta nu va mai funcţiona.

„Momentan, facem anumite reglaje, deoarece săptămâna asta s-a întâmplat ca ceasul să se oprească de două ori. Săptămâna viitoare vom schimba cablajul cu unul nou şi vom înlocui scripeţii, astfel încât ceasul să dea mereu ora exactă", a spus Zoltan Boer, cel care se îngrijeşte de buna funcţionare a ceasului din Casa Sfatului.

Boer a mai explicat că, pentru efectuarea lucrărilor de reglaj, ceasul va fi oprit, începând de mâine seară, de la ora 02.00.

Pentru lucrările care se vor efectua săptămâna viitoare au fost alocaţi alţi aproximativ 300 de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite