Braşov: Ce faci când ai un accident în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primordial este să vă informaţi asupra legislaţiei auto din ţara în care plecaţi în vacanţă. În cazul în care aţi produs sau aţi fost implicat într-un accident rutier în străinătate, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă înarmaţi cu răbdare.

Majoritatea românilor preferă să plece în vacanţă cu propriul autoturism. Însă, pentru o cursă în străinătate, trebuie să aveţi obligatoriu încheiată asigurarea RCA.

Dacă proprietarul vehiculului înmatriculat în România este cel care produce accidentul, el trebuie să îi dea păgubitului o copie după asigurarea sa de răspundere civilă auto care este valabilă, la data accidentului, pe teritoriul acelui stat.

„O asigurare RCA emisă în România este obligatoriu valabilă și în celelalte 29 de state din Spațiul Economic European, plus Elveția, Croația și Andorra. Unii asiguratori pot extinde această acoperire și pentru alte state, iar toate țările în care asigurarea este valabilă sunt înscrise în polița RCA", a declarat Mirela Antohi, Direcţia Generală Comunicare şi Relaţii Mass - Media din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Pentru a putea circula în oricare alte țări decât cele pentru care există deja acoperire prin RCA, este nevoie de o altă asigurare de răspundere civilă auto, tip Carte Verde sau o asigurare acceptată de legislația statului vizitat.

Cum puteţi obţine despăgubiri

Dacă aţi fost implicat într-un accident rutier în străinătate contactaţi, în primul rând, compania de asigurări a vinovatului. Ulterior, fie mergeţi cu celălalt şofer la cea mai apropiată secţie de Poliţie, fie utilizaţi formularul de constatare amiabilă, dacă este acceptat în ţara respectivă, fie mergeţi la compania de asigurări a vinovatului sau la reprezentantul acelei companii în România. Dacă sunteţi păgubit, cel care v-a lovit trebuie să prezinte documentul privind răspunderea civilă auto şi problema se va rezolva.

Procedură de despăgubire lentă

Procedura de despăgubire poate dura chiar şi câteva luni, în funcţie de ţara în care s-a petrecut accidentul şi compania asiguratoare. Totuşi, dacă vă grăbiţi spre casă, trebui să plătiţi reparaţia din banii dumneavoastră, urmând să vă recuperaţi suma ulterior, când vă întoarceţi în România, trimiţând cererea de despăgubire către reprezentantul companiei de asigurări a persoanei vinovate.

VEZI AICI CUI TREBUIE SĂ TE ADRESEZI PENTRU OBŢINEREA DESPĂGUBIRILOR ÎN FUNCŢIE DE ŢARA UNDE A AVUT LOC ACCIDENTUL

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite