Braşov: Cătălin Borcoman luptă împotriva criminalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Borcoman
Cătălin Borcoman

Braşoveanul este procuror în cadrul DIICOT-Serviciul Teritorial Braşov şi are de-a face cu infracţiuni grave, care trebuie stopate.

Lui Cătălin Borcoman, de 36 de ani, i-ar fi plăcut să devină comentator sportiv, dar pasiunea pentru istorie l-a determinat să se înscrie la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Se dădea admitere la istorie şi gramatică şi m-am înscris la Drept. Mi-ar fi plăcut să lucrez şi în Poliţie, dar nu mă atrăgea sistemul militarizat. În anul III de facultate, mi-am dat seama că meseria de procuror este cea mai potrivită pentru mine", povesteşte procurorul.

Relaţie deschisă cu presa

După absolvirea facultăţii, Cătălin Borcoman şi-a început cariera de procuror, ca stagiar, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.. „La început, nici nu ştiam să citesc bine un dosar. Primul caz la care am lucrat era simplu, dar mie mi s-a părut complicat", spune Cătălin Borcoman.

De la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, procurorul a trecut la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, unde a fost şi şeful Secţiei urmărire penală, dar şi purtător de cuvânt al instituţiei. Procurorul a avut o relaţie deschisă cu presa.

Pe lângă faptul că lucram în dosare, consideram că se pot spune anumite lucruri din anchetă, pentru ca opinia publică să le cunoască şi să-şi facă o părere", spune Cătălin Borcoman.

Adjunct al procurorului general

În primăvara anului 2006, magistratul a trecut la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Braşov. În toamna aceluiaşi an, Cătălin Borcoman a fost numit consilier al procurorului general al României şi a plecat la Bucureşti.

Era o perioadă complicată, fiindcă Parchetul General se reorganiza. A fost o muncă legată, în general, de funcţionarea parchetelor. Eu însă eram atras mai mult de munca de investigaţii", spune magistratul. Ulterior, Cătălin Borcoman s-a întors la DIICOT Braşov, dar nu pentru mult timp, fiindcă a plecat din nou Bucureşti, în februarie 2009.

Adjunct la DIICOT Bucureşti

Era vacant postul de procuror şef adjunct al DIICOT-Structura centrală şi, la cererea procurorului general, am fost delegat pe acel post, dar temporar, fiindcă vroiam să mă întorc în Braşov", spune procurorul. În perioada cât a fost adjunct la DIICOT, Structura Centrală a avut în lucru dosare celebre, cum ar furtul de arme de la Ciorogârla, Clinica Sabyc sau Clanul Cordunenilor.

Un dosar în care procurorul a participat personal la investigaţii a fost cel în care a fost implicat subofiţerul din Ministerul Apărărării, Floricel Achim, acuzat şi condamnat, între timp, pentru furnizarea unor informaţii clasificate unui spion bulgar. După 11 luni, Cătălin Borcoman s-a reîntors la DIICOT Braşov. De ce la această structură? 

Aici sunt dosarele cu adevărat importante şi infracţiunile grave, care trebuiesc stopate. Aici avem de-a face cu infracţiuni grave, care afectează toate păturile sociale", spune Cătălin Borcoman.

Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cel mai greu dosar de instrumentat?

Cel al furturilor de arme de la Ciorogârla. A fost un caz fără precedent, erau multe persoane suspecte şi s-au făcut multe acţiuni de obţinere a probelor ADN. De exemplu, în cazul unuia dintre suspecţi, s-a amenajat o cameră sterilă şi i s-au prelevelat urme de contact de pe o coală de hârtie, apoi a fost identificat ADN-ul lui, care ulterior a fost comparat cu cel găsit la faţa locului.

Ce simţiti în momentul în care instanţa îi pune în libertate pe autorii infracţiunilor?

La început era frustrant, mă gândeam ce am greşit, ce n-am făcut bine în dosar şi cântăreşti de 100 de ori dacă persoana pe care o trimiţi în judecată va fi sau nu condamnată. Acum, după atâţia ani, m-am obişnuit şi continui să lucrez la dosar, indiferent de decizia instanţei.

Ce-i place:

„Îmi place fotbbalul, îmi plac filmele, îmi place să călătoresc ori de câte ori am ocazia şi îmi place mâncarea italiană. De asemenea, îmi place muzica heavy-metal, îmi place să-mi petrec timpul liber cu cei doi copii ai mei şi îmi place să navighez pe Internet", spune procurorul.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac dezbaterile politice de la televizor, nu-mi plac mincinoşii, nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt, nu-mi place ipocrizia, nu-mi plac telenovelele şi nu-mi place prostia", spune procurorul.

Profil

Născut. 17 februarie 1974, Rupea

Studii. Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti

Familie. Căsătorit, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite