Braşov: Casele NATO din Săcele, transformate în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele două locuinţe modulare vor învăţa, din toamnă, elevii claselor întâi din cartierul săcelean. Iniţial, acestea urmau să asigure opt locuinţe familiilor din cartierul Gârcini. Noul proiect al primarul a stârnit revoltă printre romii, care nu vor şcoală ci locuinţe.

Casele modulare de tipul celor destinate trupelor NATO au fost achiziţionate în anul 2007, de către fostul primar al municipiului Săcele, Vasile Laţa. Edilul intenţiona să asigure opt locuinţe familiilor din cartierul Garcini. Proiectul nu a fost finalizat, fiindcă, la alegerile din 2008, a fost ales un nou primar, Florea Nistor, iar locuinţele de tip NATO au rămas în voia sorţii.

Acum, primarul vrea ca ele să fie transformate în şcoală şi deja a făcut toate demersurile, pentru ca, din toamnă, elevii care intră în clasa întâi să înveţe în noua unitate de învăţământ. „Aceasta va fi ca o anexă la Şcoala Generală nr. 5 din Gârcini. Sunt foarte mulţi copii care merg la şcoală şi, din estimările noastre, în toamnă,  se vor forma între  opt şi zece clase a câte 25-30 de copii. Mai trebuie să rezolvăm doar problema utilităţilor, fiindcă deocamdată nu există acolo canalizare, apă şi energie", a spus primarul Florea Nistor.

Revoltă printre romi

La auzul veştii că, în loc de locuinţe, casele de tip NATO vor fi transformate în şcoală, romii din Gârcini s-au revoltat. „Sunt oameni săraci, cu copii, care nu au unde să doarmă şi primarul face şcoală. Nu se gândeşte nimeni că noi murim de foame? La ce trebuia altă şcoală? Este deja o şcoală, nr.5, care a fost renovată de curând şi este loc suficient. Să le dea cui n-are unde să stea", a spus Lucreţia Marşavela, de 55 de ani.

La fel cred şi părinţii ai căror copii intră în toamnă în clasa întâi. „Copilul meu poate merge şi la şcoala care este acum în Gârcini. Mai bine să dea casele NATO familiilor care au nevoie", a spus Codruţ Gândac, tatăl unui băieţel de şapte ani.

Singurii care s-au bucurat de noua şcoală au fost copiii. „La şcoală învăţăm să ne purtăm, să nu ne batem, să nu lipsim de la ore, altfel ne lasă repetenţi", a spus Tiberiu Crăciun Marin, de 13 ani, elev în clasa a VII-a.

Am prieteni care în toamnă intră în clasa întâi. E bine pentru că ei că vor merge la şcoală. Mi-e mi-ar plăcea să învăţ şi apoi sp fac o şcoală de ospătari, fiindcă îmi place să gătesc şi o ajut şi pe mama la mâncare", a spus Rareş Mărunţelu, de 9 ani, elev în clasa a IV-a.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite