Braşov: Big Brother pentru statuia lui Johannes Honterus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Honterus în timp ce împărtăşeşte un bolnav, foto: Biserica Neagră
Preotul Honterus în timp ce împărtăşeşte un bolnav, foto: Biserica Neagră

Pentru că au renunţat să mai creadă că vor fi găsiţi vinovaţii în cazul furtului plăcilor de bronz de pe soclul statuii lui Honterus, reprezentanţii Bisericii Negre au reuşit să le refacă, după nici un an de la misteriosul furt.

Noile plăci vor fi dezvelite duminică, într-un cadru festiv, la ora 11.45.

 Furate la zece ani distanţă

Cele două reliefuri originale din bronz au căzut pradă hoţilor, la zece ani distanţă. Cel vestic în 1999, iar cel estic în 2009.

Pentru a preveni eventualele furturi, parohia a instalat două camere de luat vederi. Şi are motive serioase. Valoarea noilor plăci se ridică la suma de 1600 de euro. De asemenea, sposorii au donat cupru pentru turnarea plăcilor, în valoare de 6000 de lei.

Plăcile din bronz îl prezintă pe Honterus în două ipostaze obişnuite ale activităţii sale: relieful vestic îl arată pe umanist în tipografia sa, unde s-au realizat primele tipărituri în anul 1539, iar cel estic îl prezintă pe preotul Honterus împărtăşind un bolnav.

Faptul că aceste replici au putut fi realizate nu înseamnă pentru Parohia noastră doar simpla refacere a statuii vandalizate, ci şi o acţiune de suflet, deoarece din prima jumătate a secolului al XX-lea Parohia poartă şi al doilea nume, «Honterusgemeinde» după reformatorul braşovean", a spus Christian Plajer, prim-preot al Parohiei Brasov a Bisericii Evanghelice C.A.

Plăcile au fost refăcute cu sprijinul Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim-Marele Priorat General Magistral al României-Comanderia „Johannes Honterus" nr. 35 Braşov şi al unor sponsori din Braşov.

Statuia lui Johannes Honterus, opera sculptorului berlinez Harro Magnussen, a fost dezvelită la 21 august 1898 cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea reformatorului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite