Benedek Attila, pilotul care se ocupă de „zborul“ albinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început cu doar 14 familii de albine, iar acum are 250 de familii şi tehnologie de ultimă generaţie. Chiar dacă nu este o muncă uşoară, omul spune că afacerea merită.

Dragostea pentru apicultură  o are încă de mic copil. Îl ajuta adeseori pe bunicul său care era apicultor profesionist. „El avea şi stupină personală, dar lucra şi la Stupina CAP-ului unde era în comitetul director de atunci. De altfel, el a fost colaborator al profesorului Harnaj, cel care a ridicat apicultura în ţara noastră. Eu eram doar un copil, dar căram ramele, făceam extracţia mierii, în general lucruri mărunte, pe care le poate face un copil", îşi aminteşte Attila.

În adolescenţă, pasiunea pentru apicultură a fost înlocuită de cea pentru avioane. A făcut Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie şi a lucrat ani buni ca pilot de aviaţie utilitară. După revoluţie a fost nevoit să renunţe însă la această meserie şi să se întoarcă la prima lui dragoste.

„Făceam fertilizări şi tratamente pe câmpuri, însă agricultura s-a destrămat astfel că aviaţia utilitară nu a mai fost rentabilă. La acea vreme nici la aviaţia de transport nu erau locuri disponibile, aşa că am plecat cu demisie şi mi-am deschis o afacere. Aşa am ajuns din nou în contact cu apicultorii şi albinele", povesteşte braşoveanul, care din 2006 este şi Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Braşov.

Lucrul care l-a atras foarte mult la această meserie este faptul că se practică individual şi nu depinde de nimeni pentru a obţine profit. „M-am decis să îmi fac propria mea stupină şi am învăţat de la cei mai buni apicultori. În timp, am reuşit să îmi schimb toate uneltele pe care le aveam la început. Mi-am adus tehnologie modernă. Profitul e mai mare, dar şi munca ceva mai uşoară", se mândreşte Attila. La început a avut doar 14 familii de albine, pe care le-a cumpărat de la Târgovişte. Acum a ajuns la 250 de familii de care se ocupă permanent.

Trei luni departe de casă

Apicultura nu este o muncă  uşoară şi necesită foarte mult timp petrecut departe de familie şi de casă. Pastoralul începe la mijlocul lunii aprilie şi aproximativ trei luni din an apicultorii profesionişti stau departe de casă.

„Prima etapă este culesul la rapiţă, pentru care an de an merg în zona Olteniei, apoi salcâm 1 şi salcâm 2 care se fac în Turnu Severin, Calafat, Vâlcea, Piteşti. Pentru culesul de pădure mă întorc în zona Braşovului. Ultima etapă este cea de floarea soarelui, pe care îl fac în Ialomiţa şi Dobrogea", spune apicultorul.

Cu toate că pe marginea drumurilor se văd de multe ori platforme cu stupi, preşedintele apicultorilor braşoveni spune că acesta nu este un lucru normal.

„Cei care stau la marginea drumului, fac asta ca să vândă mierea celor care trec cu maşinile prin zonă. Nu este însă bine ca albinele să fie prea aproape de şosele sau de localităţi. Şi ele sunt foarte deranjate de poluarea oraşelor şi de trafic", mai povesteşte Benedek Attila.

Întrebări şi răspunsuri

Care e prima condiţie pentru a fi apicultor?

Cel mai important este să  nu fii alergic la înţepăturile de albine pentru că eşti înţepat zilnic chiar şi de 40 de ori. Cu echipament special eşti înţepat numai de 5-6 ori.

Care e investiţia minimă  pentru un apicultor?

Ca să fii un apicultor profesionist trebuie să investeşti cel puţin 8.000 de euro. Se amortizează după un minim de 50 de familii şi dacă  te ocupi intensiv de această meserie.

Se mai cumpără mierea?

În 1990 consumul mediu/locuitor/ţară era de 50 de grame. Acum este de 500 de grame, ceea ce înseamnă că oamenii apreciază mai mult acest produs.

Ce-i place

„Îmi place aviaţia cel puţin la fel de mult ca şi apicultura. Îmi place să schiez, să mă plimb cu motocicleta şi să îmi petrec vacanţa cu rulota, chiar dacă stau trei luni în pastoral. Luna august este declarată de vacanţă, pentru că atunci terminăm cu albinele".

Ce nu-i place

„Nu-mi place intoleranţa, incultura, inconsecvenţa şi faptul că nu suntem pe o direcţie economică bună,  ca ţară. Nu îmi plac nici cei care se îmbogăţesc peste noapte fără a avea un suport real pentru acest fapt".  

PROFIL

NĂSCUT: 18 mai 1964

STUDII: Şcoala Militară de ofiţeri de aviaţie

FAMILIE: căsătorit, doi copii

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite